Värsta kemikalierna i hårvårdsprodukter och bästa tipsen för hur du kan undvika parabener i schampo och balsam!

Jag har sedan länge skrivit mycket om schampo, balsam, tandkräm och andra hudvårds- och hygienprodukter och det faktum att de innehåller kemikalier såsom parabener och ftalater samt alkohol och andra tillsatser. I dagens nyhetsbrev skriver den amerikanska hälsogurun Mercola om just detta ämne, och jag har översatt delar av hans mycket konkreta och faktabaserade artikel.  

En  av de ämnen som finns i schampo är Sodium Lauryl Sulfate, som ofta finns i just schampo och balsam. Samma ingrediens som ger dig skum och lödder när du schamponerar ditt hår, är också den ingrediens som används som avfettningsmedel i biltvättar och garage. 

Den agerar som en förstärkare vilket innebär att den låter andra potentiellt giftiga ingredienser glida in i ditt blodomlopp.

Sodium Lauryl Sulfate kan ge:

– Irritation i huden och i dina ögon
– Organtoxicitet
– Reproduktionstoxicitet och reproduktionsbproblematik
– Neurotoxicitet, endokrina störningar, ekotoxikologi och/eller biokemiska cellförändringar

Det finns nästan 16.000 studier i biblioteket hos PubMed vetenskapsom alla påvisar toxiciteten hos denna kemikalie. Andra namn för denna kemikalier är sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium laurel sulfate, sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME och Aquarex methyl.

Den andra giftiga kemikalien är dioxiner, vilka är mitt favoritämne, förutom ftalater och parabener. Dioxan har identifierats som en av de 216 kemikalier som kopplas till bröstcancer i djurförsök på råttor (Cancer’s 2007, artikel om cancerogener). Faran med dioxinerna påtalades första gångerna redan 1965 och bekräftades senare (1978) men används trots detta i dagens hår- och hudprodukter. Sedan FDA erkände farorna kring 1985, så har det påtalats att tillverkare bör undvika dessa gifter alternativt minska dem så att de ligger på doser under 10 ppm. Detta följs sällan och utvecklingen går snarare åt andra hållet, där doserna blir allt högre…

Den tredje kemikalien, Diethanolamine or DEA, presenterades nyligen i en rapport från där det lyftes fram att cirka 42% av all kosmetika är förorenad med NDEA, då med schampo som den produkt med högst koncentration. DEA reagerar lätt med nitrit, konserveringsmedel och föroreningar och skapar då nitrosodiethanolamine (NDEA), som är ett känd och potent cancerframkallande ämne.


DEA verkar blockerande av vid upptag av näringsämnet kolin, som är avgörande för hjärnans utveckling vilket gör det ytterst viktigt att undvika vid graviditet. Gravida kvinnor behöver nämligen extra kolin för att kunna föra över det till fostret.


Den fjärde viktiga ingrediensen är MSG, som många av oss redan känner till eftersom det har lyfts i matfrågan. MSG kan även omnämnas som natriumglutamat, glutamat och är en smakförstärkare som används i samband med köttprodukter, där köttet har minskats ner. Den låga kötthalten gör att man behöver tillsätta förstärkare, som ger en illusion om att det är mycket kött och smak i produkten. MSG har sammankopplats med ADHD hos barn och överaktivitet hos både stora och små.  


Det är även vanligt att MSG-konsumtion kan ge symtom som huvudvärk, yrsel och magbesvär och enligt amerikanska FDA, så kan MSG ge biverkningar som domningar, brännande känsla i kroppsdelar, stickningar i ben och armar, ansiktstryck, huvudvärk och yrsel, illamående, dåsighet och svaghet.  


MSG, mononatriumglutamat, finns dessutom troligtvis i ditt schampo, då kallad för aminosyror, jästextrakt, nayad, glutaminsyra eller glutamates. Det undangöms oftast att MSG finns med som ingrediens i schampo eftersom det har fått så dåligt rykte.  


Och så kommer vi fram till den sista kemikalien som kan vara av intresse i ditt schampo, Propylenglykol. Det är en aktiv substans som också återfinns i bilmotorn som kylmedel och som frostskyddsvätska, i flygplanens kylanläggningar, i tätningsmedel för däck, gummirengöring, kuddar med polyuretan, i färg, lim, emalj, lacker samt i många produkter som lösningsmedel eller tensider.


I dessa produkter varnas konsumtenten via varuinformationsblad, där det påpekas att hudkontakt med propylenglykol kan orsaka stark hudirritation, samtidigt som det används i schampo, där det inte anges.  

Schampo och balsam används i håret, ibland dagligen och en produkt med mycket gifter kommer också att påverka de tjugo blodkärl, 650 svettkörtlar och 1.000 nervändar att ta in alla de toxiner som du använder. En varm dusch öppnar dessutom upp porerna i huden vilket gör det lättare för toxinerna att komma in i din kropp

För att undvika parabener, så kontrollera din produkt och undvik tillsatser med dessa termer:


Propylparaben
Parahydroxybenzoic syra
Metylparahydroxibensoat
Metylparaben
Etylparaben
Butylparaben
Bensyl-parahydroxybenzoic syra
Metyl-parahydroxybenzoic syra
Etyl-parahydroxybenzoic syra
Propyl-parahydroxybenzoic syra
Butyl-parahydroxybenzoic syra

Källa: www.mercola.com

www.kostkoll.se
www.kemikalier.eu
www.detoxa.se
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info