Världshälsoorgainsationen backar… har börjat sväva på målet om att omega 3 har effekter på hjärta och kärl!!!

Det står att läsa i Sydsvenskan att Europeiska hjärtföreningen har börjat sväva på målet om omega-3-fetternas effekt på hjärt- och kärlsystemet. En översyn av kostrekommendationerna är alltså på gång :)

– När vi tittar kritiskt i backspegeln så var effekten inte så bra som vi trodde. Vi hoppades mer än vi visste, sa professor Joep Perk nyligen i Vetenskapsradion.


Världshälsoorganisationens experter har sammanställt den forskning som finns kring frågan om mättat fett verkligen påverkar hjärtat negativt. Inte så överraskande, så kammade experterna noll. Resultatet är rena julafton för alla som älskar smör, ost och grädde och tyder på att LFCD-dieten är något mycket värdefullt på spåren!

En annan fråga är då alltså VAD som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, vilket jag har besvarat många gånger tidigare. Forskning finns att tillämpa i alla hälsointresserade länder, förutom i Sverige, där rekommendationerna fortfarande är 10 år bakom forskningen.
Läs mer om sockrets inverkan på blodkärlen och den skada som kolestrolsänkande medicinering ger immunförsvaret eftersom kolestrol ingår i kroppens vita blodkroppar: blog.php?bid=760


En annan upptäckt är att omega-3-fettsyror sänker immunsvaret mot influensavirus. Enligt Sydsvenskan så hänvisar Läkartidningen till flera källor, bland annat en studie där möss som fått omega-3-berikad kost och sedan infekterats med influensavirus hade 40 procent högre dödlighet än möss på kontrolldiet. Socialstyrelsen har rekommenderat fet fisk minst en gång i veckan för att minska risken för hjärtsvikt medan mejeribranschen påpekar att det inte finns någon koppling mellan mättat mjölkfett och hjärt-kärlsjukdom.

Inte så överraskande information ovan, men skönt att WHO äntligen har anammat det som vi sagt i åratal. Missa inte min kollega Ulf Ravnskogs hemsida: http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Läs hela artikeln: http://sydsvenskan.se/kronikorer/article554374/Fett-ar-fett-om-an-i-dyra-kapslar.html