Undvik svaveldioxid och sulfitvatten – torka din egen frukt

Torkad frukt kan kännas som ett bättre alternativ för många som vill minska ner eller helt sluta med godis. I torkad frukt finns mycket vitaminer, mineraler och fibrer, samtidigt som fruktsockret blir väldigt kompakt när fruktens vatten dunstar. Frukten kan således ge mycket fruktsocker och det är lättare att föräta sig på torkade frukter som är mindre i storleken än ursprungsfrukten.

Ett exempel är vindruvor… Det är lätt att äta flera nävar med russin, men inte lika lätt att äta motsvarande antal i druvor. De innehåller dock lika mycket socker i mängd. Samma sak gäller juice, då 6-8 apelsiner är oerhört svårt att äta, jämfört med ett stort glas apelsinjuice som man lätt sveper på en varm sommardag.     

Torkad frukt – rik på svaveldioxid och härdade fetter

En annan viktig sak med torkad frukt är att många människor äter stora mängder svaveldioxid utan att ens vara medvetna om det. Svaveldioxid tillsätts som konserveringsmedel till torkad frukt, i viner, fruktjuicer, sylter, i flera sorters snabbkaffe m.m. Dessutom tillsätts ofta härdade fetteri just torkad frukt, vilket i sin tur bidrar till hjärt- kärlsjukdomar och fetma.

Frukter kan lätt torkas hemmavid, vilket också är ett billigare alternativ. Fördelen är att du kan torka din fallfrukt som blir över från äppelsäsongen eller torka bär under hösten m.m.

Svaveldioxid – konserveringsmedel i frukt

Svaveldioxid är ett konserveringsmedel som används för att frukterna inte ska bli bruna i sin färg. Detta tillsätts i många olika produkter med just frukt, men framförallt i torkad frukt såsom torkade t ex äppelringar. Svaveldioxid hjälper också till att hålla frukten fuktig och förlänger på så sätt deras hållbarhet.

Nackdelen rent hälsomässigt är att svaveldioxid har kopplats till astmaattacker, magproblem och problem i nedre luftvägarna samt i tarmkanalen. På grund av sin sammansättningså bidrar svaveldioxid till stora luftföroreningar och har således stor inverkan på människors hälsa.


Konserveringsmedel (sulfitvatten) i soltorkad frukt


Torkad frukt såsom persikor, aprikoser äpplen och päron är vanligtvis utsatta för kraftigt sulfitvatten. Om torkade frukter är lagrade och kan inhandlas från ekologiska butiker, så är de oftast mycket dyra, eftersom de är naturliga och inte har samma hållbarhet. Soltorkade frukter som skivor av banan, mango, äpplen, kokos, tomater, persikor, päron och ananas är otroligt lätt att göra hemma.


Torka din egen frukt och dina egna bär  

För soltorkning måste utomhustemperaturen vara varm och torr och cirka 38 grader. Plocka egen frukt eller köp ekologisk frukt på en somrig fruktmarknad. Frukten bör vara fast, mogen och fri från skador för att du ska slippa oxidering redan innan torkning. Tvätta frukten noga och skär i skivor. Strö ut på en plåt och låt torka i direkt solljus. Fördelen med soltorkning är att D-vitamininnehållet ökar i frukten.

Om det är vinter, så kan du ugnstorka frukten på en plåt i låg tempaeratur (cirka 50-grader). Mest skonsamt är en torkugn där du kan hålla dig under en temperatur på 40 grader.

Du torkar bär, nässlor, nypon eller liknande på samma sätt. Torka dem snustorra och mal ner, så kan du använda pulvret hela året om, även under de säsonger när bär och frukt är dyrt att köpa. 

Källa:
NaturalNews
Kostkoll

Mer om frukt, bär och grönsaker:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kolhydrater.org
www.vitaminochmineral.se