Undvik semesterstress med näring och tålamod :)

Semester är en underbar tid, då vi vill hinna med så mycket som möjligt. Ledighet kan vara oerhört olika från person till person, där vissa vill vara hemma och andra vill resa bort. En del planerar sin tid minutiöst, medan andra vill ha ett tomt schema som öppnar upp för impulsivitet. Oavsett hur semestern tillbringas, är det viktigt att ha kul, att ladda energi och ta tid till det man aldrig hinner i sitt vardagsliv. För mig är ledighet detsamma som vila och återladdning, och en tid då jag har ännu mer möjlighet att ta hand om mig själv och mina närmaste.

Men hur undviker man en ledighet med semesterstress och jäktande dagar? Hur gör man när dagarna fylls med måsten och krav, istället för vila och återhämtning? Det är lätt att vi vill så mycket, och att vi sätter upp högflygande planer, som istället skapar stress.

Här kommer mina 5 tips för en vilsammare och härligare sommarsemester..!

1. Boka in saker med gott om utrymme och med lediga dagar mellan era aktiviteter. Var noga med att ha rejält tilltagen körtid, så att ni kan stanna på vägen och minska irritation och stress från rastlösa barn eller tidspressade medresenärer. Tidsstress är inte roligt och kan förstöra den mest roliga och härliga semestern. Ta hänsyn till att alla är olika, och har olika takt och olika önskemål. Lyssna in, var lyhörd och tänk på att det är viktigt att alla får en fin semester. Var gärna storsint och andas djupt om du inte får som du vill. Det finns alltid en mening med alla olikheter, och det är det som gör vår värld så fantastiskt. Varför inte se det som ett extra bra tillfälle för att träna ditt tålamod… ;)

2. Ta med gott om härliga och hälsosamma resesnacks, för att undvika lågt blodsocker och godissug. Hälsosamt resesnacks kan vara allt från morotsstavar, minimorötter och en härlig smoothie till en naturlig juice, hälsosamma raw food-barer som är fria från tillsatser eller frukt, bär, nötter och frön. Blanda gärna torkade bär, som goji, incabär (torkade pyssallium), tranbär, torkade blåbär och lite frön, tillsammans med nötter och mandlar. En blandning av olika frukter, bär, grönsaker, nötter och frön, ger maximal näring eftersom alla källor har olika näringsinnehåll. I paranötter hittar du tex gott om selen, medan kikärtor är rika på zink.

3. Glöm inte att boosta kroppen med bra näring, både från mat och de tillskott som behövs som påfyllning. B-stress och ett mineralkomplex är ypperligt för stressiga dagar, medan en kombination av betakaroten, lykopen, zink och D-vitamin är perfekt för att skydda huden mot sol. En kombination som är mindre bra, är att både stressa (… eftersom du bränner mineraler och B-vitamin vid stress… ), äta dåliga råvaror och ha lite näring i maten du äter, då det gör att ditt solskydd blir minimalt. Om du dessutom äter mycket socker, så bränner det en stor mängd mineraler, samtidigt som avgiftning p.g.a. tex alkohol också kräver mineraler och B-vitaminer. Näring är alltså EXTRA viktigt under semestern… :)

4. Ta med träningsmöjligheter på dina resor, så att du kan ta en snabb promenad, ge dig ut på en löparrunda, ta en simtur, besöka närbelägna gym eller andra sportsarenor. Träning och motion är färskvara och behöver underhållas även under sommar och semestertid. Mer träning och rörelse, ger dessutom bättre sömn, ökad stabilitet, mer energi, förbättrat blodsocker, minskad risk för skador, bättre hållning, ökad styrka och mycket, mycket mer. En annan fördel är att svettning gör att vi eliminerar gifter på ett väldigt skonsamt vis. Det är långt mycket enklare för kroppen att använda svett som en väg ut från kroppen, än att elimineras via njurar och/eller lever/galla.

5. Sist men inte minst, så är det klokt att minska ner på alkohol och saker som påverkar vår avgiftning. Dagligt intag av socker eller alkohol ger inte bara ökat intag av energi, samt påverkan på vårt blodsocker, utan även försämrad avgiftning då vår lever belastas. Drick mycket vatten, gärna med en nypa havssalt, för att på så sätt skapa god vätskebalans när det är varmt ute. När du vill ha en lite extra härlig sommardrink, så är det perfekt att mixa vattenmelon och dricka som en läskande sommarsmoothie. Vattenmelon är dessutom en av våra mest antioxidantrika råvaror, vilket gör den till en ypperlig antioxidantboost för att motverka hudens oxidation från sol och bad, samtidigt som den sköljer genom och rensar våra njurar.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu