Uffe Ranskov – Om gamla och nya kolesterolmyter

Här kommer ett inlägg i bloggen, med svar från en av mina vänner Sanna Ehdin. Det kan vara intressant att läsa de reflektioner och hänvisningar som hon gör kring min hänvisning till föreläsningen med Uffe Ranskov. Han är en väl uppdaterad och minst sagt intressant person inom fett och kolesterol-forksningen. Han ifrågasätts ofta och gärna men det utifrån helt oriktiga grunder baserade på de övertygelser som vårt samhälle har om att kolesterol är farligt.

Sanna Ehdin skriver följande:
” En hel industri är ju byggd kring kolesterolets påstådda ”farlighet”. Läs hans bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt! – Om gamla och nya kolesterolmyter”. (Optimal förlag 2008) så får du alla hårda fakta. Det finns även ett flertal medicinska artiklar av läkare och professorer som säger samma sak, t ex en 17 år lång japansk studie har visat att djurfett och kolesterol minskar risken för hjärnblödning (infarkt).

• En stor studie på 22 000 avlidna personer i 14 länder fann lika stor mängd blockering av artärerna vare sig folk hade låga eller höga kolesterolnivåer.

• Förvånande nog visar mängder av studier att höga kolesterolvärden är skyddande för kvinnor. En fransk studie publicerad i Lancet visade att de kvinnor som levde längst var gamla kvinnor med mycket höga kolesterolvärden. De med mycket låga värden hade fem gånger högre dödsrisk.

• Vad vi glömmer är att kolesterol är ett livsviktigt näringsämne för kroppen. Vi behöver det för att tillverka hormoner, reparera celler och stärka immunförsvaret. Kroppen tillverkar dessutom själv 75-80% av kolesterolet.

Sanna Ehdin, PhD”

Läs mer på: www.kostkoll.se