Tillverkningsprocesser och skillnader mellan ekologisk kokosolja och kokosfett i silverförpackning!

Vad är det är för skillnad på kokosfett i silverpaket från Unilever som och det kokosfett som man köper från exempelvis Holistic och Biofood? Båda är lukt- och smakfria men det skiljer ofantligt mycket i pris. I Gunnar Lindgrens senaste nyhetsbrev har han mailat till tillverkarna och ställt följande frågor:


1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur?
 
2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts?
 
3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera?
 
4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur?
 
Unilever angående sin tillverkning av kokosolja:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet.

2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).

3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder.


4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen.


Biofood ang sin tillverkning av kokoslja:
 

1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra.

2. Nej

3. Nej

4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos.
 
Holistic ang sin tillverkning av kokosolja:

1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? NEJ den utvinns vid 35 grader. Det gör att man får ut mindre mängd olja och därför blir dyrare även än Biofoods.
 
2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? NEJ
 
3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? NEJ
 
4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? NEJ. Därför luktar och smakar den kokos.

Vad bra… då har vi rätt ut skillnaderna… Notera alla de ohälsosamma ämnen som används i tillverkning av Unilevers kokosolja OCH även denna mening…

Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens).”

Det är verkligen förfärligt att Unilever´s kokosfett får säljas! Kan vara klokt att tänka på det när ni gör ischoklad nu i jul..!

Läs mer på några av våra kostsajer!

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org