Tillskott med fettsyror kan hämma cancerbehandling

På dagens nyhetssändningar talas det om att fettsyror kan hämma cancerbehandlingar och att forskare numera avråder från att konsumera fettsyror i samband med en behandling mot cancer. En följdfråga är således… Är det ens möjligt att den studien stämmer..? Det vore otroligt märkligt om vi inte kan äta fett från fisk, som är ett av de mest naturliga livsmedel som vi kan finna och som vi också har ätit under många århundraden. Jag tycker istället att man bör fråga sig vad det är som gör att läkemedlet slås ut av fettsyror. Kanske är det kroppens naturliga avgiftning som faktiskt inte vill ha gifterna i sig..?


Hur som helst, så ingår både omega 3 och omega 6-fettsyror i studien och enligt holländska forskare, så skall de båda ha en blockerande inverkan på cellgifter. Behandlingen blir således sämre om man kombinerar den med fettsyror. MEN … då undrar jag självklart… Då kan man alltså inte äta varken fisk, oliver, smör eller andra fettkällor heller i samband med en cellgiftsbehandling..?


Det bör också påpekas att det finns flera nya studier som visar att kroppen själv utsöndrar skyddande ämnen i blodet som är kraftfulla nog att blockera effekterna av kemoterapi dvs. kroppen gör allt som står i dess makt för att försöka motverka gifterna som vi tillför under cellgiftsbehandlingen. Átt samma ämnen som frisätts av kroppen, även finns i fiskolja är det som anses vara orsaken till studiens resultat. Det man dock kan konstatera är att det isåfall finns samma skyddande ämne i fiskoljan som i kroppen, vilket sannolikt istället skulle kunna innebära att fiskoljan kan läka ut cancern tillsammans med kroppens egna frisättning av skyddande ämnen. Men som vanligt är det bara forskat på en del av helheten…

Med risk för att få massa irriterade mail, så rekommenderar jag istället att äta ännu mera bra fisk under sjukdomstiden, särskilt den fisk som är rik på bra fett. Kombinera gärna olika fisksorter och tänk på att välja helt ekologiska alternativ för att minska ner de kemikalier som binder till fiskens fett och som påverkar leverns avgiftning. Om du äter kosttillskott, så kan du välja att utelämna dem under själva behandlingen eller att du väljer att ta alla sina kosttilskott separat från medicineringen. Ta tex dina läkemedel på morgonen och dina tillskott på kvällen, eller tvärtom.

Källa: Cancer Cell
doi: 10.1016/j.physletb.2003.10.071
”Mesenkymala stamceller framkalla resistens mot kemoterapi genom frisättning av Platinum-Induced fettsyror” Författare: Voest, E. et al

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se