Tecken, symptom och lösningar vid dålig sköldkörtelfunktion!!

Hypotyreos är mycket vanligare än vi någosin har trott och en den senaste uppskattningen är att hela 20 miljoner amerikaner har hypotyreos. Siffran kan till och med vara högre eftersom det finns ett stort antal mörkertal. Vissa experter hävdar att 10 till 40 procent av amerikanerna har en suboptimal sköldkörtelfunktion.

Sköldkörtelhormonerna används av alla celler i kroppen för att reglera ämnesomsättningen och därmed också kroppsvikten. Detta gör kroppen genom att kontrollera förbränningprocessen i cellerna. Sköldkörtelhormoner krävs också för tillväxt och utveckling hos barn, vilket gör det till en livsnödvändig körtel.

Jod – Nyckeln till skörtskörtelns hälsa

Jod är nyckeln till en hälsosam sköldkörtel och en effektiv och fungerande ämnesomsättning. Namnen på kroppens olika sköldkörtelhormon avser antal jod som är bifogade i molekyler – T4 har fyra jodmolekyler och T3 (den biologiskt aktiva formen av hormonet) har tre. Där syns tydligt hur viktigt det är med jod för att ha en fungerande sköldkörtel.

Jodbrist, magnesium och vitamin D, de vanligaste bristerna!

Eftersom jod är så viktig för sköldkörtelns funktion, så är kopplingen mellan jodbrist och nedsatt sköldkörtel en av de största orsakerna som påverkar. Detta innebär alltså att dina sköldkörtelproblem faktiskt kan vara ett problem med jodbrist.

Om du känner dig trög och trött, har svårt att gå ner i vikt, har torr hud, håravfall, förstoppning eller känner dig kall och fryser så kan det bero på sköldkörteln. För mer än 100 år sedan, användes jod för att omvända och förebygga bla: struma (svullnad av sköldkörteln) men numera vet vi att jodens effekter är långt mycket mer inverkande i kroppen.

Jod har fyra viktiga funktioner i kroppen:

Stabilisering av metabolism och kroppsvikt
Hjärnans utveckling hos barn
Fertilitet
Optimering av immunförsvaret (jod kan potentiellt agera som anti-bakteriell, anti-parasitic, anti-virus och anti-cancer)

Medan joden i vår mat har sjunkit så har samtidigt setts en ökning i mängden av fall med sjukdomar som nedsatt sköldkörtel, bröstcancer, prostatacancer, fetma hos vuxna i USA, och en ökning av mental retardation och försenad utveckling hos amerikanska barn.

Den senaste amerikanska undersökningen tyder på att drygt 11 procent av den totala amerikanska befolkningen, och över 7 procent av gravida kvinnor, och nästan 17 procent av alla fertilia kvinnorna, lider brist på just jod.

Total Diet Study, som utförs av FDA, rapporterar ett jodintag på 621 mikrogram för de 2-åringar som växte upp mellan 1974 och 1982, jämfört med 373 mikrogram mellan åren 1982 och 1991. Under samma tidsperiod började bageriindustrin att ersätta jodbaserade klumpförebyggande medel med andra tillsatser.

Förutom att jodet försvann från våra livsmedel, ökade också exponeringen från giftiga, konkurrerande halogener (brom, fluor, klor och perklorat). Du absorberar dessa halogener via mat, vatten, läkemedel och miljö, och då de selektivt upptar dina jod receptorer, så minskar upptaget och jodunderskott ökar.

Fluoring av vattnet är en stor orsak till jodbrist, förutom att det är skadligt för hälsa på många andra sätt (då flour är ett nervgift).

Ytterligare faktorer som bidrar till minskade jodnivåer är:

Lågt intag av fisk, skaldjur och alger
Vegan och vegetarisk kost (om de inte äter gott om jodsaltad mat)
Minskad användning av joniserat salt
Mindre användning av jod inom livsmedels-och jordbruksindustrin
Användning av radioaktivt jod i många medicinska åtgärder, som konkurrerar med naturligt jod och alltså inte har samma goda effekter.

Källa: www.mercola.com