Symtom och behandling vid binjureutmattning… Stöd dina binjurar på naturlig väg!

Känner du dig trött, låg och som om du har brist på energi? Är du trött trots att du nyss har sovit eller har du svårt att sova? Har du hormonrubbningar, mindre lätt att bli gravid eller känner dig extra sötsugen?

Dessa symtom kan bero på binjureutmattning, som uppstår efter långt tids kortisolpåslag, dvs efter lång tids stress. I början när du stressar, så frisätts kortisol som kroppens sätt att handskas med stressen. När binjurarnas frisättning blir för stor, så slutar de produktionen helt, och du kan inte längre aktivera dig och få energi.

Kortisol och binjureutmattning

Kortisol är det hormon som gör att vi vaknar på morgonen och det är också på morgonen som kortisolhalterna i blodet är som högst. Utan kortisol, så orkar vi alltså inte gå upp ur sängen. Kortisol minskar DHEA i blodet eftersom DHEA är en av byggstenarna till kortisolet. För mycket kortisol ger alltså för lite DHEA, och också för lite östrogen (eftersom även östrogen tillverkas från DHEA). Detta är anledningen till att stress kan ge infertilitet ohc hormonrubbningar.

Östrogen som skydd mot hjärt- och kärlsjukdom

Då östrogen skyddar kärlen, så kan stress som medför östrogenbrist, även innebära ökade risker för hjärt- och kärlsjukdom. Kvinnor har ett naturligt skydd i kärlen eftersom de har mer östrogen än männen och det är med anledning av det som kvinnor löper lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom innan menopaus. Efter menopaus ökar riskerna i takt med att östrogen minskar. Tidigare medicinerades kvinnor med låga östrogenhalter med just östrogen, men detta har påvisats öka risk för bröstcancer.  

Adrenalin och utbrändhet

Vid utmattning eller utbrändhet, så kan inte kroppen producera kortisol och den orkar inte aktivera sig alls. Däremot, så kan den sjuka personen agera i självförsvar om det tex börjar att brinna. Detta beror på ett annat hormon, adrenalin, frisätts vid flykt och försvar.

Få igång kroppens kortisolproduktion vid binjureutmattning

Vid binjureutmattning behövs endast ett par dagars vila för att kortisol skall börja frisättas igen. Det kan dock ta lång tid innan produktionen är helt i sin ordning, vilket gör det extra viktigt att låta förloppet ha sin naturliga gång.

Tips för dig med binjureutmattning

– Börja med att minska på stressen och ta bort de energitjuvar som gör dig stressad.
– Använd dig av lugnande motionsformer som yoga och qi gong.
– Prova mental träning, mindfulnessövningar och meditation som återhämtning.  
– Fyll kroppen med näring från grönsaker, bär, bra fetter och bra proteinkällor.
– Köp så mycket naturlig, ekologisk mat du kan och undvik tillsatser.  
– DHEA kan vara lämpligt som kosttillskott (tex steroiden 7-keto-DHEA)
– Undvik alla stimuli som socker, kaffe, alkohol, cigaretter och/eller snusning.
– Var noga med att få gott om sömn eller så bra sömn du kan få.
– Sov nattetid för melatoninproduktionen (hormon som är kroppens viktigaste antioxidant)
– Vistas mycket utomhus för att få frisk luft och sol.
– Komplettera kosten med D-vitamintillskott under mellan oktober och april.
– Detoxa kroppen genom att utesluta kemikalier och minimera miljögifter.

Se dessa tips som en vägledning och känn ingen press att göra alla övningarna, att göra dem länge eller allt för ofta. Vid långvarig stress kan det vara minst lika viktigt att ta dagen som den kommer, att låta kroppen få bestämma vad den vill och behöver. Lyssna in kroppens signaler och gör lite om du orkar och ingenting om du behöver!!!  

Läs mer om sköldkörteln, hypothyreos och hyperthyreos:

Sköldkörtel

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.somn-skolan.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.zarahssida.se