Svenska livsmedelsverket för dummies… DÄRFÖR är deras råd omöjliga att följa!

Varje dag får jag mail från människor som undrar varför jag inte följer livsmedelsverkets rekommendationer och svaret är trist, men urenkelt…

Till att börja med så är anställda på livsmedelsverket även avlönade av de livsmedelsföretagen som representeras i rekommendationerna… Tex; så är Bengt Vessby som är kolestrol och fettexpert hos livsmedelsverket avlönad av margarinindustrian via en halvtidstjänst, bekostad av margarinbolagen Carlshamns mejerier och Van den Berg Food… *suck… so say no more…*! 


Som jag skrev tidigare så har ÄNTLIGEN WHO dragit tillbaka sina rekommendationer om att undvika mättade fett men har livsmedelsverket ändrat detta i sina rekommendationer? Nej… de uppdaterar dem nämligen endast vart 8 (!!!) år. Och glöm inte att de är ett LIVSMEDELS-verk, liksom LÄKEMEDELS-verk, som arbetar för sina egna sakfrågor som är att sälja och rättfärdiga livsmedel och läkemedel. 

Livsmedelsverket rekommenderar fortfarande lättmjölk och margariner, trots att det är vida känt att det är smör och enbart smör som skall tillsättas barnens mat. De skriver ”ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen”, utan att överhuvudtaget förklara vilka frukter och grönsaker som detta innefattar. Det är en väsentlig skillnad på en näva antioxidantrika bär mot en bit vattenbaserad gurka.

Samma sak gäller deras tröttsamma mantra om att 6-8 brödskivor skulle vara hälsosamt. Det är inte många i befolkningen som automatiskt förstår att denna rekommendation också innefattar gryn OCH rekommendationen gäller för alla, både stora och små. Jag har talat om fullkornshysterin i många år och hävdar bestämt att allt dessa fullkorn gör att alla barn får ont i magen. Det är inte konstigt att små barn med en genomsläplig tarm får ont i magen om maten BÅDE är fullkornsbaserad och fettsnål. Fettet smörjer maten och är en fantastisk och livsviktig ingrediens och den lilla tarmen är lika känslig som när vi vuxna har magsjuka… dvs; allt passerar snabbare.

Ett litet barn har som sagt en genomsläpplig tarm för att  all näring skall plockas upp enklare men det innebär då även att alla gifter går snabbare ut i blodet. Det bör även påpekas att barnens organ inte är färdigutvecklade, vilket är orsaken till att salt avråds för barn under ett år. Med anledning av detta, så bör alltså INGA tillsatser finnas i ett litet barns kost men enligt livsmedelsverket, så kan maten innehålla alla dessa saker, bara för att de är godkända av EU.

Det är katastof att natriumglutamat och sötningsmedel får finnas i vår mat, när till och med flera länder har insett allvaret och förbjudit dem. Men inte här i Sverige inte… Vi litar blint på våra statliga verk och lägger våra liv i deras händer utan att ens blinka… Det är Sverige det… och vi kallas oss för ett I-land när vi i själva verket är ett U-land inom hälsa!

För att fortsätta förklaringen till varför livsmedelsverket borde avskaffas, så hävdar de att man kan dricka 2 glas vin under tiden man ammar MEN ingenstans står råd om hur det bör gå till. Det står inte att det kan vara bättre att hoppa över dessa två vinglas eftersom man har ett litet barn att ta hand om och förmodligen inte har druckit vin på 9 månader. Kanske överdriver jag… men jag blir onykter på två glas vin och om jag då hade minskat eller ökar i vikt, inte hade druckit vin på 9 månader och förmodligen var lite annorlunda i min kropp, så skulle jag sätta en egen nolltolerans för drickande. Detta gör att jag osökt skulle vilja ställa frågan… VARFÖR skall en ammande kvinna dricka överhuvudtaget? Jo, just ja… vi rekommenderas ju att dricka vin för hjärta och kärl, men då helt utan fokus på beroende, den energi som tillkommer och att samma antioxidantinnehåll finns i en näve bär. Men det är klart… äter vi mindre kolestrol ifrån fett, så lär vi behöva alla knep som finns för hjärt- och kärlsjukdomar.

På livsmedelsverkets hemsida står nämligen att läsa om de rekommendationer som finns gällande nyckelhålsmärkta produkter som då naturligtvis innehåller mindre av de mättade fetter som faktiskt bygger vår hjärna, medverkar vid produktion av vita blodkroppar, hormontillverkning och upptag av fettlösliga vitaminer. De har helt missat att kroppen havererar totalt utan fetter eftersom de är livsnödvändiga för både immunförsvaret och fortplantning. Det har även påvisats att barn som äter mer av bra fettkällor, får minskade eksem, allergier m.m.m.m. Den rekommendation som oftast tas till är att istället minska kroppens kolestrol med kolestrolsänkande mediciner, vilket alltså är förödande för kroppens egna motstånd mot andra sjukdomar.

Vad gäller saltet så är det samma sak med de rekommendationer som påtalar att salt bör undvikas. Det är inte salt som bör undvikas utan FEL SALT som bör bytas mot bra salter såsom tex: himalayasalt. Naturliga saker kan aldrig vara tokigt för kroppen och då inte heller bergssalt eller återmineraliserande havssalt med mineraler och spårämnen.

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar även lättmjölk som bidrar till urkalkning på grund av att kroppen inte kan ta upp magnesium och kalcium när mjölken har hettats upp och homogeniserats. Magnesium och kalcium är som oskiljaktiga bröder och samverkar i allt. Kalcium är anspännande och behövs till att tex knyta din hand, medan magnesium behövs för att släppa handen (avspänning).

Idag finns allt mindre magnesium i våra frukter och grönsaker medan livsmedelsverket och dietisterna rekommenderar att tillföra kalcium. Det de helt har missat är att det är oftast är magnesium som fattas och behövs för att kalcium och magnesium skall kunna samverka. Dessa mineralet behövs i sin tur för nedbrytning och D-vitaminomsättning i kroppen.

När mineralerna ej kan samverka och kroppen får kalciumbrist, så slutar mjölkdrickandet med att kroppen tar kalcium från den egna benstommen för att klara av nedbrytningen av D-vitaminerna. Detta uppmärksammades till och med av livsmedelsverket själva när de gick ut med information om att barn inte tar upp kalcium i vår mjölk. För att förebygga detta, så är det enklaste sättet att tillföra gott om mineraler samt standardprodukter med näring och mättat fett. Samma sak gäller livsmedelsverkets rekommendationer om D-droppar, där det inte ens står angivet att dropparna bör tillföras tillsammans med ett naturligt mineraltillskott.

Förutom detta så rekommenderar de att barnen kan äta följande under en vecka:  

2-6 år
½ bulle. 2 småkakor, 3/4 dl glass, 1/3 dl smågodis (25 gram), 4 små rutor chokladkaka (15 gram), ½ minipåse snacks (20 gram) 1 glas läsk och saft (2 dl).

7-15 år
1 bulle , 4 småkakor, 2 dl glass, 1 dl smågodis (60 gram), 1 liten chokladkaka (40 gram)
1 minipåse snacks (50 gram), 5 dl läsk och saft.

INGENSTANS står angivet att dessa saker allra helst bör undvikas helt eftersom de innehåller tillsatser, färgämnen, härdade fetter och massor med socker. Istället legitimeras detta och då helt utan hänsyn till hur barnet äter annars. Ett barn som äter enligt ovan nämnda sötsakskonsumtion och samtidigt lever på 6-8 brödskivor per dag, 500 gram gurka, kemiska margariner och mat med tillsatser lär knappast få friska organ och en pigg kropp… oavsett om svenska livsmedelsverket har egengjorda forskningsrapporter på det eller inte!!!

Jag vill även tillägga att de avråder från kolloidalt silver fastän de inte har en aning om vad det är och vad det är bra för. Att de inte vet har de till och med påtalat själva, vilket kan läsas på tillverkarnas hemsidor men ändå envisas de med att ha skrämselartikeln kvar på sin hemsida. De avråder också från att rena vattnet och hävdar att vårt vatten (som har för lågt PH-värde och är fullt av antibiotika och tillsatser) är bra och hälsosamt. De har inte någon som helst information om vikten av att basa PH-värde i systemet, om hur du enklast kan rensa kroppen, undvika tillsatser, bli pigg med bra mat, få en hjärna som funkar som den ska, minska på ditt sockerintag m.m.m.m.m.m.m.m. 

Jag vet inte om jag har varit tydlig nog men så länge rekommendationerna är 10 år efter forskningen och rent hälsovådliga, så är det min varmaste rekommendation att ta dem med en STOR nypa salt. Skapa dig istället en egen kunskap om vad som är bäst för just dig och läs gärna böcker skrivna av Annika Dahlqvist, Sanna Ehdin, Bitten Jonsson m.fl. De har fått så mycket skit efter sina insatser när de i själva verket skall hyllas för att de förändringar som de sätter igång. Läkare är fantastiska på akutvård och på att rädda liv, men så länge de varken läser om mineraler, vitaminer, om tankar eller känslor, så bör de hålla sig till akutvården. Och att vi betalar för att svenska livsmedelsverket skall sprida sina mossiga råd är ett mysterium…

Jag är stolt över att få vara en del av den nya tidens kunskap och hejar på både alternativmedicinen och den nya forskning som kommer från mer intressanta länder än Sverige.

Forskning om kolloidalt silver: blog.php?bid=685&print=1
T
illverkningen av kemiska margariner: blog.php?bid=635
Smör: blog.php?bid=738
Mjölk och upphettning: I Lancet, årgång 1936, finns en god artikel om pastuerisering och full mjölk. Annars finns det oerhört många referenser på hemsidan: http://notmilk.com/