Supergoda, urenkla och härliga bovetemuffins

Nästintill dagligen får frågor om recepten på mina allra käraste bovetemuffins, och det har säkerligen inneburit flera hundratals variationer som jag plockat fram i min fantasi. Ni har tidigare fått bovetemuffins med ”dadlar och banan”, ”kanelstång och kardemumma”, ”äpple och päronlikör” och ”linser och soltorkade tomater”…


Här kommer en ny superhärlig variant, som gott och väl kan vara en glutenfri variant av fikabröd. Varför inte överraska dina glutenintoleranta nära och kära med en härlig muffins på kanelbullens dag den 4 oktober? ALLT för att alla ska känna sig sedda i vår jäktade värld, inte sant ;-) 

Vanilj- och bananbovetemuffins
1 dl ekologiskt KRAV-märkt råsocker
2 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
2 msk kakao eller 40 gram mörk choklad av hög kvalitét (mjölk- socker,- och mjölfri)
1 msk vaniljsocker
1 dl vaniljyoggi 3 % fetthalt
1 banan (att skivas och petas ner i smeten)

Vispa ägg och socker poröst, rör ner kakao, vaniljsocker och vaniljyoggi.  Blanda majsmjöl och bovetemjöl i en skål. Rör försiktigt ner i smeten tills den är slät. Häll upp i muffinsformar eller långpanna. (Använd smör för att smörja formen och bröa med lite extra mjölblandning) Skiva banan och tryck ner i formarna.  Grädda i 175 grader, i mellersta delen av ugnen i 8-10 min eller tills de blivit fasta.

Tips:
– Använd alltid KRAV-märkta produkter
– Prova gärna att använda färsk eller torkad frukt istället för banan och vanilj.
– Tillsätt föreslagsvis 1 dl hackade dadlar eller fikon för att undvika sockermängden diabetiker eller för dig som minska på sockerintaget) 
– Byt vaniljyoggi mot Valio´s laktosfria vaniljyoughurt om du vill få ett laktosfritt alternativ.  
– Använd hellre vaniljstång och/eller byt den mot riktig kanelstång eller färska kryddor (kardemummakärnor eller liknande) för att få ett mycket bättre och trevligare resultat.
– För att få ett äggfritt alternativ, så kan du byta äggen mot 2 msk krossade linfrön som du förväller cirka 5 minuter i lite lummet vatten. Rör ner i smeten och följ receptet enligt angivet.
Lycka till kära du… :-)