Studier påvisar att snabbmatens majssirap ger förhöjt blodtrycket..!

Allt fler livsmedelsproducenter använder majssirap i sina livsmedel, med förbehållet att det är ett fruktsocker, vilket är sant MEN det gör det inte till ett självklart val, snarare tvärtom. En kost som är rik på fruktos har påvisats höja blodtrycket hos män, främst då det förekommer som en sockerform i sötad läsk och skräpmat.


Två nya studier har dokumenterat de första tecken som syns på fruktosens inverkan på ett förhöjt blodtryck. En studie påvisade även att människor som konsumerar skräpmat och sötad läsk under nattetid, kan öka i vikt snabbare än de som undviker det.


Fruktos står för cirka hälften av sockermolekylerna i sockertabellen främst via sockerkällan majssirap, ett sötningsmedlet som används i många halvfabricerade livsmedel.

Källor: 
– Reuters September 23, 2009
– American Journal of Nephrology 21 augusti 2009, 30 (5): 399-404
– Experimentell Fysiologi 1 juni 2009, 94: 648-658


Kommentar från den amerikanska läkaren Dr. Mercola:

–  Fruktos som sockerart innehåller inga enzymer, vitaminer eller mineraler, och det stjäl mikronäringsämnen från din kropp. Ett berg av bevis finns samlade och som påvisar att fruktos är fruktansvärt för din hälsa.


– Det är sant att fruktos finns i frukt men när det intas via frukt, så är det i mycket små mängder och är därmed inte ett problem om inte personen lider av diabetes och/eller fetma. Blåbär, hallon och tranbär och andra färgstarka bär, är några av de mest hälsosamma frukter som finns, då de är laddade med kraftfulla antioxidanter och med ett innehåll av relativt små mängder socker. 

– I själva verket kan du få i dig för mycket fruktos från fruktkällor, främst om du intar frukt i form av juice. När frukten är intakt och hel, så dämpar fibrerna utsläpp av fruktos i blodet, och frisätter en relativt måttlig insulinfrisättningen. Fruktjuice innehåller lite eller inga fibrer men men har stort sockerinnehåll. Flytande fruktsocker går snabbt ut i kroppen, främjar fetma och annan problematik. Människor har aldrig varit skapt för att dricka sina kalorier.  


– Läskedrycker är den främsta källan för kalorier i Amerika, och den största anledningen till att omkring 9 procent av den genomsnittliga energiintaget i USA numera kommer från just fruktos. Tänk på att det är nästan en tiondel av av kaloriintaget. Ser en måltid frisk ut om nästan 10 procent av maten på din tallriken var av rent socker?


– HFC skadar även organ såsom levern och bukspottkörteln, vilket leder till minskad benmassa, anemi och hjärtproblem, m.fl. HFC har påvisats hämma åtgärder i immunförsvarets vita blodkroppar. Obundet fruktos, som finns i stora mängder i HFC, kan även störa hjärtats användning av mineraler såsom magnesium, koppar och krom.


Den genomsnittlige amerikanen dricker cirka 60 liter läsk per år och de flesta bör minska sitt fruktosintag drastiskt, främst genom att ta bort all läsk och söta drycker ur kosthållningen.


Då det förekommer i stor andel förädlade livsmedel, så är rekommendationen att fokusera på Whole Foods (Raw Food). OM du köper bearbetade livsmedel, se läs innehållsförteckningen noga och sätt tillbaka produkten på hyllan om den listar majssirap högt upp på ingredienslistan.  

Källa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/10/17/Fructose-Tied-to-Higher-Blood-Pressure.aspx

www.kostkoll.se