Spirulina, alger rika på protein, B12 och järn

Många vegetarianer kan ha brist på B12, protein och järn, vilket gör alger till en ypperlig näringskälla. Spirulina, chlorella, wakamealger, aramealger, dulsealger m.fl. är bara några exempel på alla de algsorter som finns som komplement till den dagliga kosten.  

Spirulina är en blågrön alg som har använts sedan 1600-talet, främst av aztekerna och nordafrikanerna. 1969 började Spirulina att tillhandahållas i Frankrike, följt av Japan, Thailand, Kalifornien och Hawaii.

Spirulina växer främst i sötvattenssjöar och trivs i mycket varmt vatten (85-112 grader Fahrenheit). Namnet spirulina kommer från dess form, eftersom den bildar virvlade, mikroskopiska trådar. Det finns över fyrtio tusen olika varianter av spirulina.

Algerna innehåller mellan 60-70 procent protein, vilket är ett högre proteininnehåll än både kött och soja. Liknande egenskaper finns hos olika grässorter, som korngräs, vetegräs och råggräs, där blasten är oerhört näringsrik och rik på protein. Spirulina innehåller även alla de essentiella aminosyror som är nödvändiga för oss, vilket gör det till ett komplett protein. Det är ju trots allt från algerna som fisken får sin näring.

Spirulina innehåller en stor mängd vitamin B12, är mycket rik på järn samt mindre halter av kalcium, magnesium och vitamin A, B, C, D och E. På grund av dess förmåga att motstå höga temperaturer, är det möjligt att behålla dess näringsvärde under bearbetning och lagring vilket få livsmedel klarar. Många andra vegetabiliska livsmedel försämras vid dessa temperaturer. Spirulina innehåller endast 3,9 kalorier per gram, vilket gör det till ett oerhört näringstätt men kalorisnålt alternativ.

Spirulina kan balansera blodsockret hos diabetiker och kan också minska sötsug och hunger i och med det höga proteininnehållet. Samtidigt är inte Spirulina försurande som många andra proteinkällor är, som exempelvis rött kött och mejeriprodukter. Den mättande effekten och det höga näringsinnehållet gör det till ett utmärkt alternativ vid viktminskning.

Andra områden som Spirulina används inom är för att motverka fetma, ADHD, hösnuva, stress, ångest, trötthet, depression och premenstruella syndrom. Det kan också hjälpa vid alkoholism, herpes, artrit och cancer. Så lite som 2-3 gram per dag kan ha stora hälsofördelar och det också god tillförsel av bra fettsyror. Alla former av alger är dessutom avgiftande och kan användas som detoxande alternativ. Där är chlorella snäppet verksammare, eftersom det hjälper gifterna att släppa från gallan längre ner i tarmen, innan gallan återabsorberas.


Gravida och ammande kvinnor bör rådgöra med sin läkare innan hon inför spirulina i sin kost. Detta beror på att spirulina är oerhört avgiftande, vilket gör att gifter frisätts i kroppen och kan gå över till barnet.  Spirulina bör inte heller användas av de som lider av autoimmuna sjukdomar som multipel skleros (MS), lupus, reumatoid artrit (RA) och pemfigus vulgaris, eftersom det kan öka immunförsvarets effektivitet.

Vid autoimmun sjukdom är det bättre att öka binjurarnas förmåga att producera kroppseget kortisol, än att stärka immunförsvaret. Man kan dock understödja och stötta immunförsvaret genom att tillföra immunmodulatorer som tex vitamin D. Alla de som har fenylketonuri, en metabolisk sjukdom där kroppen inte kan metabolisera fenylalanin, bör undvika spirulina eftersom det innehåller fenylalanin och kan göra Fenylketonuri värre.


Källa: NaturalNews
www.kosttillskott-guiden.net
www.smoothie-recept.se
www.allergi.biz
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info  

www.piggabarn.se
www.astma-guiden.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.skoldkortel.info