Sojaprodukter kan påskynda tumörtillväxt vid cancer samt motverka cancermedicin!

The Daily Telegraph skrev redan 2007, om soja och den påverkan som soja kan ha vid tex cancer.  I artikeln varnades cancerpatienter att äta livsmedel rika på soja eftersom de kan påskynda tillväxten av tumörer.

Samma dag utfärdade Cancer Council NSW en varning gällande högt intag av soja och kosttillskott med soja för cancerpatienter och de personer som var i riskzonen för cancer.


Särskilt utsatta är de personer som lider av hormonberoende cancer, inkluderat bröst-och prostatacancer, vilket är de två vanligaste typerna av cancer i Australien. Även de som överlevt och blivit friska från cancer, råddes att undvika högt intag av soja. Sojaprodukterna kan dessutom försämra effekten från konventionella läkemedel vid behandling av cancer.

”Det finns tecken som tyder på att kvinnor med bröstcancer eller som tidigare haft bröstcancer, också bör vara försiktiga med sin konsumtion av stora mängder sojabaserade livsmedel eller fytoöstrogenrika tillskott,” skriver Cancer Council NSW

Soja finns i sojabönor, sojamjölk, tofu, tempeh och i en del bröd och halvfabrikat med sojaprotein. Fytoöstrogener efterliknar våra egna östrogener och kan av den anledningen, skapa oreda i kroppen. Tex kan sojans fytoöstrogener undertrycka det kvinnliga hormonet östrogen, vilket stör cancermedicinen Tamoxifen. Även män med prostatacancer har varnats för hög sojakonsumtion, eftersom fytoöstrogener kan imitera det manliga hormonet androgen.

Det bör doc k tilläggas att dessa rekommendationer gäller HÖGT intag av soja… men soja har som sagt även förknippats med fytoöstrogenernas påverkan på östrogenerna och det faktum att det påskyndar utvecklingen hos barn, så att de kommer i puberten innan 8 års ålder. Soja är även involverat i GMO-problemtiken.

Läs mer: The Daily Telegraph

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.viktminskningstips.net
www.vitaminochmineral.se