Sockerkonsumtion och fetma, oberoende av genetik och andra omgivningsfaktorer

Det här får ni bara inte missa…  Herr Stephan Rössner, vår tids älskare av lightprodukter som i alla sammanhang envisas med att rekommendera en fettsnål diet…! Han och hans kollega Claude Marcus har länge hävdat att övervikt och fetma har genetiska kopplingar, vilket stämmer, men i väldigt få fall. Läs nedan…

Detta klipp kommer från Läkartidningen 1 febr 2011, där Stephan Rössner och Claude Marcus säger följande:
 
”Att man kan få sockersjuka av socker är numera sant, något vi förut inte trodde på. En studie på enäggstvillingar styrker att sambandet mellan sockerkonsumtion och fetma är oberoende av genetik och andra omgivningsfaktorer (6).”

I Veckans Affärer den 8/2 2011 står följande att läsa:
 
”De traditionella metoderna för att förbättra folkhälsan i Sverige har misslyckats. Eller i varje fall långt ifrån visat upp de resultat som skulle ha behövts för att bromsa den galopperande fetmaepidemin. Det är ett dystert facit. Särskilt för allas vår överviktsexpert Stephan Rössner som ägnat hela sitt yrkesliv åt att bekämpa fetma. Nu har hans överviktsenhet på Huddinge lagts ned.
 
Rössner kommenterar:

”Du sammanfattar precis 35 år av mitt liv. Ibland brukar jag säga att jag är ett exempel på ett totalt misslyckande. Om jag har lyckats med något är det i så fall att kommunicera problemet”, säger han.
 
Källa:
1. 6). Hasselbalch AL, Heitmann BL, Kyvik KO, Sørensen TI. Associations between dietary intake and body fat independent of genetic and familial environmental background. Int J Obes (Lond). 2010;34:892-8

2. GunnarLindgrens nyhetsbrev
3. Veckans Affärer

www.viktminskningstips.net
www.kostkoll.se