Skydda dig mot solen på naturligt sätt med D-vitamin, betakaroten och lykopen

Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren och samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer, så visar studier att de som använde mer kommersiella solskyddsmedel också hade mer melanom (hudcancer).

Sanningen om detta får vi sannolikt aldrig veta, samtidigt som vi kan konstatera att rätt näring (betakaroten och lykopen) och höga doser med D-vitamin och E-vitamin ger bra skydd.   


Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det senaste är dessutom att de är baserade på nanoteknik, som ytterligare ökar riskerna och samtidigt för in ämnen i cellerna, som cellen inte kan avlägsna.

Den bästa och mest tillförlitliga källan av vitamin D är trots allt solen, men i lagom dos. Vi behöver sola utan solkräm för att få tillgång till D-vitaminomvandling i huden samtidigt som D-vitamin också skyddar mot solskador. Genom att ha gott om kläder, undvika att bränna sig och äta tillskott av D-vitamin hela året runt, så minskar vi riskerna markant.

Låt huden vänja sig vid solen och sola försiktigt. Vistas gärna i solen en stund mellan 10-15, så att du får D-vitaminomvandling. Utöver denna lilla solvistelse, kan du undvika solen den tiden på dagen, eftersom solen är stark och det är lätt att bränna sig.

Låt barnen använda zinkoxid som solskyddsmedel eftersom det är relativt säkert. Då det bör antas stor försiktighet inför nanopartiklar och nanoteknik, så är det säkrare med en solkräm som är helt fri från nanoteknik. Många mineralbaserade solskyddsmedel innehåller titandioxid, som påvisats störa celltillväxten. Zinkoxid-baserade solkrämer är mycket dyrare än de billiga kommersiella solskyddsmedel som finns i butiken, men är väl värda att betala lite extra för. 

Environmental Working Group publicerar en årlig onlinelista på alla amerikanska solskyddsmedel samt alla ingredienserna i dessa produkter. Flea märken finns även i Sverige, så det kan vara intressant att läsa: http://www.ewg.org/2010sunscreen/

Källa:
Naturalnews
Pigga Barn

www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kostkoll.se
www.familjetipset.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.d-vitamin.biz
www.vitaminochmineral.se

www.kostkoll.se