Skippa bordssaltet, öka intaget av organiskt natrium

Det är ingen hemlighet att natrium har ersatt syndabockar som kolhydrater och fett när det gäller olika typer av hälsofrågor som högt blodtryck, benskörhet och hjärtsjukdomar.

Vikten av natriumintag

Många nya produkter har som försäljningsargument att produkten har låg natriumhalt eller är utan natrium. Många märken ersätter istället natrium med det omdiskuterade ämnet kaliumklorid. Visst har många studier kopplat natrium till flera av dagens hälsoproblem men det bör påpekas att dessa studier har utförs med koksalt (natriumklorid) eller isolerat natrium (natrium som har utarmats på de mineraler som behövs för att kroppen ska utnyttja det ordentligt).

Bearbetat och raffinerat bordssalt

Bordssalt bryts ur underjordiska saltgruvor, är kraftigt bearbetat, raffinerat, och fråntagen sina mineraler förutom natrium och klorid (NaCl). Till bordssalt tillsätts även klumpförebyggande medel som aluminium. Bordssaltet är en surt, oorganiskt ämne, vilket innebär att kroppen inte kan bryta ner de kemiska bindningar som behövs för att utnyttja natrium. Detta leder till olika hälsoproblem som vi, helt felaktigt, sammankopplar med natrium.

Det är viktigt att veta att bordssalt (NaCl) och natrium (Na) inte är detsamma. Faktum är att majoriteten av amerikaner har bristfälligt intag av den typ av natrium som kroppen behöver och kan använda. Organiskt natrium är viktigt, hälsosamt och behövs för vår kropp i måttliga mängder. 

Källor till alkaliskt, organiskt natrium

Du finner organiskt natrium i frukt, grönsaker och i naturligt havssalt. Natrium är dessutom känt som ”ungdomens mineral” då det förknippas med ungdomlighet, smidighet och flexibilitet i kroppen. Alkaliniteten i organiskt natrium hjälper till att neutralisera de syror som uppkomme från stress, hög träningsmängd, dålig kost, medicinering och sjukdom. Utan tillräckliga mängder av mineralet, kommer kroppen att ta mineraler från sina reserver, inkluderat benmassan, för att neutralisera syran. Brist på ”bra” natrium ger således nedbrytning av ben och benskörhet (på samma sätt som vid kalciumbrist och brist på bor). 

Kroppsfunktioner, beroende av natrium

Natrium är dessutom nödvändigt för upptag av kalcium, för vår matsmältning, vår gallproduktion, vätskebalans och för hjärnans funktioner, våra njurar, lever, lymfan, blodet, mjälten, magsyrasekretionen, cellulära funktioner och vår ämnesomsättning. Till skillnad från bordssalt, så kan ett överskott av denna natriumtyp lätt utsöndras från kroppen om det blir ett överskott.


Sjukdomar vid natriumbrist

Det finns många hälsoproblem som orsakas av en brister på organiskt natrium såsom gallsten, njursten, åderförkalkning, benskörhet, artrit, gikt, benskörhet, halsbränna, sura uppstötningar, gastropares, nervproblem, matsmältningsbesvär, huvudvärk, stela leder eller ledvärk, onormal lungfunktion, bakteriella infektioner, dåligt minne, diabetes, svullnad i kroppen, trötthet, restless legs, viktökning, huvudvärk och mycket mer.


Kostrekommendationer för ökad natriumintag

För att förhindra brister på natrium, rekommenderas att helt utesluta bordssalt och istället använda havssalt. Lägg till en eller flera av följande livsmedel till din dagliga diet: selleri, sparris, korn, rödkål, morötter, kokos, okra, linser, grönkål, jordgubbar, sesamfrön, russin, getmjölk och äggula.

Källa: NaturalNews

Mer om källor rika på organiskt natrium:

www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org