Senaste forskningen: Nästintill alla sjukdomar härstammar från tarmen… Läckande tarm bakgrunden till nästintill alla sjukdomar!

Idag har jag tilllbringat min dag tillsammans med en av norge´s främsta läkare och utbildare. Han är för övrigt min lärare i min 80 poäng långa basmedicinutbildning … :)


Vi har gått genom de senaste studierna beträffande det allt vanligare… läckande tarm (LGS = Leaky Gut Syndrome) samt hur en dålig matsmälningen (främst för lite magsyra och bikarbonat) orsakar sämre nedspjälkning. När proteiner inte bryts ner till enskilda aminosyror, så kallas de för polypeptider (poly=flera).

Att 70-80% av immunförsvaret är kopplat till tarmen är känt sedan länge, men nu kommer allt mer forskning som påvisar kopplingar till största delen av kroppens sjukdomsdiagnoser.

När en tarmslemhinna är irriterad på grund av felaktig kost, för lite utsöndring av bikarbonat , långvarig stress med kortisolpåslag eller liknande, så orsakas små hål av irritationen/inflammationen. Man kan säga att detta sätter sig på tarmtopparna och sedan stör slemhinnan och orsakar små, små hål längst upp på toppen. Detta kan även ske när glutenpeptider öppnar upp och passerar genom tarmens slemhinna. När läckande tarm uppkommer, så går polypeptider över ut i blodet och orsakar ett stort antal symtom och efterföljande sjukdomar. 

Den senaste forskningen visar på att nästintill alla sjukdomar härstammar från tarmen, då en läckande tarm ger flera problem. Till saken hör att blodet inte känner igen polypeptiderna, eftersom de inte är nedbrutna till de näringsämnen som kan tas upp som näring i blodet. För att ”rensa” blodbanan på dessa peptider, så skickar blodet över det till levern, som inte kan klara nedbrytningen (på grund av för lite enzymer) och skickar vidare för inlagring i fettet, i muskulaturen eller i värsta fall i hjärnan då det passerar genom hjärnbarriären. Det är viktigt att känna till att signalsubstanserna tillverkas i tarmen och att man med andra ord, kan säga att hjärnans signaler regleras ifrån tarmen.

Sjukdomar som enligt forskning kan uppkomma genom läckande tarm är fibromyalgi (inlagring av peptider som sitter ”i vägen” för muskelns funktion), ledvärk, psoriasis, reumatism, utslag/hudproblem (då peptiderna sätter sig i huden och orsakar inflammation på grund av att vita blodkroppar ansamlas och skickar ut ett immunologt alarm i kroppen), ALS, MS, Alzeimers, Schizofreni, ADHD (då peptiderna sätter sig i vägen för signalsubstanserna och orsakar felaktiga eller uteblivna signaler m.m.), samt att det kan orsaka näringsbrister som leder till trötthet, kortisolpåslag m.m.m.m.

En annan intressant sak är när peptiderna sätter sig på cellens mottagare för glukos (socker)/insulin och för mottagen för det hormon som kommer från sköldkörteln. De samlas annars inne i cellmembranet och har som uppgift att förbränna och skapa energi i cellens mitokondrie (glukosen) samt att öka förbränningstakten (med hormoner från sköldkörteln). Om peptiderna sitter i vägen, så att de inte kan samlas upp i cellens membran, så bildas celler utan glukos och hormon, vilket gör dem odugliga. Detta orsakar alarm i kroppen och ansamling av vita blodkroppar som dömmer ut och ser till att cellen förstörs av det egna immunförsvaret.

Dessa ovan nämnda faktorer är revolutionerande och påvisar ÅTERIGEN vikten av att äta hälsosam mat, mat utan tillsatser, utan socker samt att undvika antibiotika som tar bort tarmens goda bakterier. Tänk även på att allergier alltid har bakomliggande orsaker i matintoleranser som i sin tur ger uttryck via reaktion från immunförsvaret. Med anledning av det, så är det oerhört viktigt att ta reda på vad man tål och inte. Det är även viktigt att tänka på homogenisering av mjölk ger vridna proteinkedjor som kroppen inte känner igen, att djurens foder innehåller antibiotika som går över till köttet som människan sedan äter. att vete är så genmanipulerat för jäsningsegenskaper m.m. så att det är rent skadligt för kroppen, att fisk och kyckling växer upp på sojaprotein istället för alger och frön, att banan och ananas är genmanipulerade för att exporteras (köp ”riktiga” bananer och ananas utomlands, så förstår ni vad jag menar) m.m.m.m.

Tur att det finns bittra, magsyraökande smaker, sund KRAV-märkt och mjölk-, socker- och vetefri kost… ;)  Bra sätt för att bygga upp en läckande tarmslemhinna är att använda aminosyror (L-glutamin) och enzymer. Tänk på att glutaminet inte får innehålla proteinrester eftersom det då är som gift för kroppen (då proteinerna går genom tarmen ut i blodbanan).

Det kan även vara intressant att veta att L-glutamin är bra för att det är proteinkedjor som är vridna åt vänster och därmed kan tas upp av kroppen, medan D-glutamin är vridna åt ”fel” håll och därmed inte känns igen av kroppen. D-glutamin är de felvridna protein som uppkommer vid homogenisering, då mjölken slungas så hårt så proteinerna vrids och därmed blir oigenkännliga för kroppen.  

Läs mer om mjölken, homogenisering och den vrist på magnesium, kalcium som mjölken ger och som alltså orsakar benskörhet i min artikel: SLV för dummies: blog.php?bid=789&print=1 och på Kostkoll: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=367

OBS! Maila mig för forskning inom respektive områden. Jag hänvisar till väletablerad forskning och källanvisning men p.g.a. tidsmässiga skäl så kan jag inte ange alla dessa i mina blogginlägg.

www.kostkoll.se, www.vitaminochmineral.se och www.detoxa.nu