Rödbetor kan effektivt hjälpa till att avgifta levern

Levern är ett organ som eliminerar gifter och andra skadliga ämnen ur kroppen, så att kroppen kan fungera som den ska. En lever som inte avgiftar ordentligt gör att det blir en hög belastning av gifter som cirkulerar runt i vårt system. Hög belastning av gifter skapar sjukdomar, relaterade till förgiftning samtidigt som det gör det svårare att hålla vikten (när gifter/tungmetaller lagras in i vår fettvävnad).


Avgiftande ätliga varianter kan vara koriander, alger såsom chlorella och rödbetor. Rödbetan har länge använts för sin avgiftande effekt och den är lätt att integrera i den dagliga kosten. Det är billigt med rödbetor och du kan äta dem som syrade grönsaker, råa och rivna eller genom att du rostar eller kokar dem med lite salt. Tänk dock på att de rödbetor som är inlagda, är inlagda i en sockerrik lag. Det är alltså bättre att du köper vanliga rödbetor som du kokar eller rostar lite lätt eller att du river den råa rödbetan över en sallad. En klassiker som är fantastiskt god, är att grovhacka valnötter som du strör över rödbetorna. Valnötterna är bra för hjärnan och är, liksom rödbetan, oerhört rik på antioxidanter. 


Rödbetor innehåller en rad viktiga ämnen som betain, betalains, fibrer, järn, betacyanin, folat och betanin. Pektin, fibrerna i rödbetor, kan också bidra till att föra ut de gifter som eliminerats från levern, så att de inte återabsorberas i tarmen. För att få tillgång till denna positiva effekt, bör rödbetorna ätas råa.


Rödbetsjuice är också fantastiskt bra för avgiftningen, samtidigt som det också blir en god juice. Oftast blandas rödbetsjuicen med en sötande frukt, såsom äpple eller päron. Om du istället gör juicen själv, kan du centrifugera så att det bara blir rödbeta i juicen. Vill du ha en lite sötare juice, så kan du blanda rödbetan med morötter eller andra rotfrukter. När du dricker av rödbetsjuicen, så håller sig betain intakt och påverkas inte på samma sätt som om du kokar betorna. Betain är ett ämne som uppmuntrar levercellerna till att släppa ifrån sig gifter och det försvarar levern och gallgångarna på ett sätt som gynnar vår avgiftning och leverhälsa. Forskning visar att betain minskar riskerna för hjärt- kärlsjukdom eftersom det dämpar och sänker inflammationer i kroppen.


Rödbetor kopplas också till läkning av levern, minskning av homocystein, förbättrad magsyraproduktion och kan minska fri radikalbildning samt förebygga cancer i lungan, levern, huden, mjälten och i tarmen. Även om dessa hälsofördelar är inte direkt kopplade till leverns avgiftning så hjälper de kroppen att arbeta mer effektivt. Eftersom systemen i kroppen är sammanflätade och beroende av varandra för att fungera korrekt, så påverkar det självklart levern förmåga att göra sig av med gifter.

Källa:


www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se