RAW FOOD-bluffen… Frystorkad, upphettad acai lanseras som RAW FOOD!

Idag hamnade jag och en kollega i samtal om frystorkad raw food och började fundera kring hur i vida frystorkade superfruits kan tillhandahållas som RAW FOOD om de är frystorkade.

Ett exempel är att flera kända profiler som lanserar frystorkat acaipulver under namnet RAW FOOD, när det i själva verket borde vara en omöjlighet!?! 

Frystorkning i sig är oerhört hälsosamt, då det påverkar vitaminerna minimalt och knappt åsamkar skada på enzymerna MEN det är så länge bären är frystorkade utan upphettning. Livsmedel som har upphettats över 32-34 grader räknas inte längre som RAW FOOD eftersom enzymerna påverkas negativt av temperaturen och så fort gradantalet överstiger 70 grader, så påverkas även vitaminerna i råvaran.  

Många frystorkade produkter såsom tex Acai tillverkas ifrån en fruktpuré som måste pastöriseras över 85 grader. Ingen Acai får lämna brasilien opastöriserad på grund av att det finns en parasit som försvinner genom upphettning. Pastöriseringen genomförs med så kallad flash pastörisering i 85 grader celsius i ca 30 sekunder.
 
Därmed borde det ju vara omöjligt att pure eller pulver från Acai lanseras som RAW FOOD, inte sant!?!
 
Flera tillverkare skriver även att deras andra pulver är RAW FOOD, som te x: Gojipulver som har lanserats som RAW FOOD i flertalet internetshoppar. Det som kan vara intressant att veta är att Goji innehåller så mycket polysackarider att det klumpar sig om man frystorkar det. Med anledning av det så används frystorkat juicepulver som med stor sannolihet innehåller tillsatser och har upphettats vid juicetillverkningen.  

Slutsatsen är alltså att endast opåverkad råvara och bäret i sin naturliga form kan kallas för RAW FOOD… :)

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu