Quercitin, granatäpple och lykopen vid förstorad prostata och prostatacancer

Lykopen kan ge goda effekter vid förstorad prostata men då det är en fytokemikalie och karetonoid, så finns den även i andra källor. Quercetin har liknande effekt och är ett fytonäringsämne som finns i röda äpplen, olika löksorter, frukter och grönsaker medan lykopen finns i vattenmelon, papaya och andra röda frukter (samt då även tomater).

Tomater bör dock undvikas om man har tarmsjukdomar och inflammationer eftersom de är starka och skapar syra. Samma gäller vid nedsatt sköldkörtelfunktion eftersom solaninfamiljen, såsom tomater, aubergine m.m. hämmar sköldkörteln. Lykopen finns naturligt i människokroppen i mätbara nivåer, så det kommer inte bara utifrån. Idagens tomater finns halverad mängd lykopen, eftersom tomaterna inte får mogna klart i mognadsprocessen innan de skördas. Även solljus har en viktig roll, och där kan ekologiska tomater som odlats i en naturlig process och som odlats utomhus, vara bättre ur ett näringsmässig perspektiv.

När det gäller prostatacancer är det inte bara lykopen som är viktigt utan en hög dosering av zink och D-vitamin samt att relationen mellan koppar och zink är balanserad. Det är också viktigt att minska den allmänna inflammationen i kroppen eftersom prostataförstoring är en inflammation, som sedan utvecklas vidare när urinblåsan inte helt kan tömmas och indikerar att man är kissnödig och på så sätt hela tiden irriterar blåsa och omkringliggande vävnad. En diet med generellt mycket grönsaker och protein visade sig ännu bättre.

Nivåerna av PSA som är en markör för hälsam hos prostata har man tidigare också sett påverkas av lykopen. Högre nivåer av PSA kan innebära att prostata mår sämre och mer lykopen minskar PSA. Fyra portioner grönsaker dagligen var emellertid associerad med 32% lägre risk… Mer grönsaker och bär är alltså viktiga, inte bara från tomatfamiljen :)

Sen finns goda resultat på granatäpple och att de fytonäringsämnen som finns i granatäpplet, till och med, har ännu bättre påverkan än lykopen :) Granatäpplets innehåll av polyfenoler inklusive den starka antioxidanten ellaginsyra, har påvisats oerhört positiv vid prostatasjukdom. Quercitin har god påverkan eftersom den medverkar i prostaglandinsyntesen. Här motverkar ämnet bildningen av leukotriener, vilket är de ämnen som ofta bär ansvaret för utvecklingen av olika sjukdomar.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu