Pycnogenol (tallbarksextrakt) minskar risk för metabolt syndrom och överkänslighetsreaktioner

Pycnogenol (extrakt från furuträdet Pinus maritima) är en av mina favoriter, då det är fantastiskt som komplement vid överkänslighet, allergiska reaktioner och intoleranser. Pine bark (tallbarksextrakt) är en av våra mest antioxidantrika barker (i gott sällskap med tex kanelbark, ekbark m.m), och således även en av de mest antioxidantrika källor som vi kan finna i naturen. Ny visar en ny kontrollerad studie, utförd på 64 försökspersoner i åldrarna 45 och 55 år, att pycnogenol kan minska risk för metabolt syndrom.

Studien visade att de riskfaktorer som förknippas med metabolt syndrom (fetma/övervikt, förhöjda triglycerider, lågt HDL-kolesterol, högt blodtryck och högt fasteblodsocker) kan minskas avsevärt med tillskott av pine bark (pycnogenol). Testpersonerna fick tillskott med 150 mg / dag av (maritima tallbarksextrakt) under en period av 6 månader.

Resultatet visade en minskning i midjemått 8män = från 106,2 till 98,8 cm vid 3 månader och 98,3 cm vid 6 månader. Kvinnor = 90,9 cm till 84,6 cm vid 3 månader och 83,6 cm vid 6 månader), ett förbättrat fasteblodsocker (från 123 mg / dl vid baslinjen till 106,4 mg / dl vid 3 månader och 105,3 mg / dl vid 6 månader), förbättrade triglyceridnivåer, lägre blodtryck och ökade HDL-kolesterolnivåer, jämfört med studens kontrollgrupp. Den grupp som fick pycnogenol påvisade även lägre plasmanovåer av fria radiker, vilket tyder på minskad oxidation och nedbrytning, främst p.g.a. tallbarksextraktets höga antioxidantinnehåll.
 
Tänk på att du behöver väldigt höga doser om du har hög överkänslighet och/eller autoimmuna sjukdomar. Detta bör du kontrollera och stämma av med en duktig näringsterapeut, så att du verkligen får önskvärt resultat.

Läs mer om pycnogenol och histaminreaktioner i länken nedan.

Reference: ”Pycnogenol® Supplementation Improves Health Risk Factors in Subjects with Metabolic Syndrome,” Belcaro G, Cornelli U, et al, Phytother Res, 2013 Jan 28; [Epub ahead of print]. (Address: Gianni Belcaro, IRVINE3 LABS, Ss 16 Bis, 94; Spoltore, PE, Italy. E-mail: cardres@pe.abol.it ).

Om pycnogenol och histaminreaktioner:
blog.php?bid=1306&print=1

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu