Pepparkakam gör magen lugn

Förr i tiden åt människan massor med saltat kött, sockrad mat och det på grund av att det var det enda sättet att förvara maten och hålla den fräsch året om. Våra stackars magar utsattes för påfrestningar som gav magont och därmed ett ostabilt humör med sura miner.


Undantaget inföll en gång om året, då lugna magar gav oss nattsömn utan magont, middagar i lugn och ro och glada, varma miner som tydde på välmående. Hur kom det sig då, kan man undra?


Vid jul äter vi mer av de kryddor som inverkar lugnande på våra magar dvs;  ingefära, kardemumma och kanel. Det är inte så förvånande att pepparkakor (i lagom mängd såklart…) ger oss en lugn mage i juletid. Det är av denna anledning som vi använder uttrycket att du blir snäll av pepparkakor!    


Magont är inte ovanligt även i dagens julstök, med stora mängder mat, godis och stress som påverkar oss. Tänk på att röra dig ordentligt mellan alla måltider, minska på salta och söta saker och ät lite mindre av allt. Drick ordentligt med vatten, byt ischokladen mot nötter och torkad frukt och .


Glöm inte att dans runt granen är superrolig motion, lax är fullproppat av bra fetter och julskinka är både fettsnålt och proteinrikt! Fira jul för glatta livet!