Olivolja kan skydda mot leverskada, visar ny studie

Studien publicerades nyligen i ”nutrition and metabolism” och visade att råttor uppfödda på en diet rik på olivolja delvis var skyddade från leverskador. Råttorna hade utsatts för måttliga mängder med giftigt ogräsmedel som minskar antioxidanter och orsakar en oxidativ stress.


Olivolja är en integrerad ingrediens i medelhavskosten och det finns växande bevis för att det kan ha stora hälsofördelar inkluderat minskad risk för kranskärlssjukdom, vissa cancerformer och modifiering av immunologiska och inflammatoriska reaktioner.

Source: Nutrition & Metabolism
Published online ahead of print, doi:10.1186/1743-7075-7-80
“Effects of olive oil and its fractions on oxidative stress and the liver’s fatty acid composition in 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid- treated rats”
Authors: A. Nakbi, W. Tayeb, A. Grissa, M. Issaoui, S. Dabbou, I. Chargui,M. Ellouz, A. Miled, M. Hammami

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.viktminskningstips.net
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se