Ny studie… luftbubblor kan tillsättas i livsmedel, för ökade salt- och socker-smaker i livsmedel samt för att minska innehåll av tillsatser!

Salt och socker i livsmedel kan minskas med hjälp av luftbubblor som utfyllnad, detta enligt ny forskning från ”Unilever R&D Vlaardingen”. Forskningsresultatet publicerades nyligen i Journal of Food Science. Luftbubblor, tillförda till en vattenbaserad gel förstärkte smakerna av salt och socker, samt ändrade konsistensen och utseendet på testerna.

”Det har påvisats att luftbubblorna ger utrymme för minskad mängd natriumklorid eller sackaros i livsmedel”, skriver forskarna.


Salt och socker ’är stora smakbärare inom livsmedelsindustrin och det faktum att det förhöjer smakerna, ökar hållbarheten och dessutom fungerar som billiga ingredienser, gör det mindre lätt att undvika. Idag finns socker, salt och härdade (upphettade) fetter, i nästintill alla våra halv- och helfabrikat, detta med ohälsa och överkonsumtion som följd. Med detta nya sätt, så kan dessa ingredienser minskas ner, MEN det bör även påpekas att du som konsument, alltså betalar för smakförstärkande luft.

Kanske är enklare att ta bort dessa ingredienser och ersätta dem med bra, ekologiska och hälsosamma alernativ? Sämre för de som tjänar stora pengar på allt socker och de tillsatser du äter men bättre för hälsan, djuren och naturen… Tål att tänkas på… ?

Source: Journal of Food Science
May 2010, Volume 75 Issue 4, Pages S245 – S249
“On the Effect of Tastant Excluded Fillers on Sweetness and Saltiness of a Model Food”
Authors: S.M. Goh, B. Leroux, C.A.G. Groeneschild, J.L.H.C. Busch

www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.receptkoll.se
www.friskabarn.se
www.gravdikost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info