Ny studie: Äldre människor behöver höga och korrigerande doser av D-vitamin!

En ny studie visar att äldre vuxna som lider av D-vitaminbrist, behöver högre korrigerande doser än yngre vuxna. Studien visar att vuxna behöver högre doser av vitamin D3 än de som var yngre. För att garantera att alla äldre patienter får tillräckligt med D-vitamin, så bör alla patienter över 65 års ålder, inta en daglig dos på 125 mg (5000 IE). För yngre patienter, som var 65 år eller yngre, behövdes endast en dos på 50 mg (2000 IE ).


Resultatet visar att doser av D-vitamin bör tillföras dagligen.

D-vitaminbrist och brist är på epidemiska proportioner i hela världen. I tempererade länder är mer än hälften av befolkningen i riskzonen och detta gäller i hela världen, även i tropiska länder, D-vitaminbrist är ett mycket allvarligt problem på grund av de förändringar som skett i levnads-och arbetsvillkor. ”  menar studiens författare Susan Whiting, College of Pharmacy and nutrition, University of Saskatchewan, Kanada och Mona Calvo, US Food and Drug Administration.  


D-vitamin upprätthåller blodets normala nivåer av kalcium och fosfor, stödjer absorption av kalcium och bidrar till att bilda och bibehålla starka ben. Enligt studien så kan D-vitamin även ge skydd mot benskörhet, högt blodtryck, cancer, och flera autoimmuna sjukdomar.

Mätning av D-vitamin i blodet

Under 25-OH-D i blodet innebär det en svår brist, 25-75 OH-D är detsamma som brist och först mellan 75-250-OH-D så har du en ”frisk” nivå. Över 250-OH-D kan en överdosering föreligga, vilket aldrig är gynnsamt, så detta skall undvikas i högsta möjliga grad. För att överdosera behöver du ligga på över 4000 enheter per dag (dela på 50 för att få fram antalet mg) så det är nästintill omöjligt att överdosera även om du äter kosttillskott i höga doser. Du kan mäta D-vitamin i blodet med mätredskap som mäter benmassans motstånd eftersom benmassan blir öm om du trycket hårt vid D-vitaminbrist.


Läs mer om D-vitamin: D-vitamin

Source: Molecular Nutrition and Food Research
Title: Correcting poor vitamin D status: Do older adults need higher repletion doses of vitamin D3 than younger adults?
Authors: Susan Whiting1and Mona Calvo.

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.viktminskningstips.net