Ny mikrobiell jäsningsteknik ger möjlighet för en ny vegetarisk variant av det animaliska artos-tillskottet kondroitin

Kondroitin rekommenderas ofta i samband med glukosamin, då de både underlättar vid ledbesvär och har hyllats för dess stora positiva inverkan. Om detta står främst att läsa i boken ”The Arthritis Cure”. Kondroitin finner du i brosket från tex kyckling och då broskvävnad ej har blodtillfärsel så kommer näringen istället ifrån vätskan som finns kring lederna. Kondroitin hjälper till och gör denna vätska lättåtkomlig för brosket, så att näringen kan användas samt  minskar broskets nedbrytning.

Kondroitin finns främst i brosket kring lederna och företaget Martek har tagit fasta på detta och utvecklar nu en vegetarisk källa utifrån kondroitinet. Kondroitin har nått stora framgångar i Asien och USA, främst på grund av de hälsokostprodukter som förbättrar för de människor som lider av artros. I dessa hälsokosttillskott är kondroitinet främst baserat på brosk från hajar och i mindre utsträckning även från grisar och kor. Martek anser dock att den kan skapa en vegetarisk källa till kondroitinet, då genom en ny mikrobiell jäsningsteknik.


Martek är mest känd för sin utveckling av vegetariska källa med DHA Omega-3 från mikrobiella källor. I denna process så jäste de mikroalger i stora mörka sockerfyllda kar med socker och lät sedan algerna torkar ut innan de utvann den önskade ingrediensen. Enligt Martek kommer det att dröja 2 år till produkterna finns på den amerikanska marknaden och sannolikt 5-7 år tills den etableras i exempelvis norden.

Läs mer på mina kost- och motionssajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se