Naturliga tillsatser granskas – ”vanlig orange” morot, svart morot, fläder, hibiskus, rödkål, safflor, spirulina, gurkmeja / Curcumin, paprika, pumpa, rödbeta, nässelextrakt kan förbjudas som tillsatser!

Spirulina, är sedan länge den blå färg som används i Nestlés Smarties och är ett av 10 ämnen som används för att färga livsmedel. Nu står algerna inför en osäker framtid, eftersom skall granskas av Europeiska kommissionen (EG), detta beställt från The Food Standards Agency (FSA). Beslutet om färgämnet skall rapporteras redan

Den springande punkten för granskningen är gällande ämnen som färgning av livsmedel (dvs. rättsliga livsmedelsingredienser) eller tillsatser, som idag behöver godkännas på förhand. Viss färgning av livsmedel klassas som livsmedelsingredienser och har därmed inte tilldelats E-nummer, medande naturliga färger som klassas som tillsatser har tilldelas E-nummer eftersom de har ”utvunnits selektivt” från deras naturliga källor.


Detta leder till viss förvirring på marknaden då olika företag tolkar lagstiftningen på olika sätt. Tex: så kan ”Tillverkarna gå till tre olika leverantörer för en definition och få tre olika svar. De kan därefter välja den som de gillar bäst och som passar deras ändamål”


Det finns även otydligheter eftersom återförsäljare har olika definitioner av vad som är ”naturligt”. Vissa hävdar att endast färgning av livsmedel är naturliga, en del säger att allt som är naturligt kommer från en naturlig källa. ”Konsumenterna är förvirrade eftersom flera naturliga färger fortfarande har E-nummer och många jämställer” E-nummer med artificiella tilllsatser.


Ämnen som nu ska granskas är: ”vanlig orange” morot, svart morot, fläder, hibiskus, rödkål, safflor, spirulina, gurkmeja / Curcumin, paprika, pumpa, rödbeta, nässelextrakt och gardeniakoncentrat. Om de bedöms vara livsmedelstillsatser, måste de genomgå ett tidskrävande och dyrt tillståndsförfarande för att få myndigheternas godkännande.


Tänk vad bra… Snart har de förbjudit ALLT som är hälsosamt och vi har bara skräp kvar… Sjuk värld vi lever i!

Läs artikeln på: www.foodmanufacture.co.uk

Läs mer på mina kostsajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se