Näringsrik och antioxidantrik sötpotatis

Sötpotatis är en av mina personliga favoriter, och jag fann en lite tips på NaturalNews som jag gärna vill dela den med er.

Sötpotatis är fullproppade med näring och en stor källa till mineraler som mangan, folat, koppar och järn. Den mörkare sorten är rik på karotener (förstadium till vitamin A), vitamin C, B2, B6, E och biotin. Sötpotatis är också en fantastisk källa till kostfiber.

Nio skäl till varför du bör äta sötpotatis


1. Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter, som hjälper kroppen att förhindra inflammatoriska problem som astma, artrit, gikt m.m.


2. Sötpotatis är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater för de som har problem med sitt blodsocker eller som vill äta mat med långsammare energi. Fibrerna i sötpotatis hjälper dessutom till med att reglera blodsockernivåerna samt att förebygga insulinresistens. Fibrer absorberar fett i tarmen och ökar mättnadskänslan.  


3. Sötpotatis är bra för matsmältningsorganen. Den fiberrika råvaran förhindar och lindrar förstoppning och kan på så sätt förebygga tjocktarmscancer.


4. Sötpotatis är bra för de som är gravida eller försöker bli gravida eftersom de innehåller höga halter folat, som behövs för en sund utveckling av fosterceller och vävnader.


5. Det stora innehållet på vitaminer och andra näringsämnen, gör att sötpotatis kan förbättra immunitet genom att stödja kroppens näringsbehov.


6. Sötpotatis är bra för att förebygga hjärtsjukdomar. Högt innehåll av kalium, gör att sötpotatis kan förhindra uppkomst av hjärtinfarkt och stroke. Kalium hjälper också till med att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen i kroppen, vilket är viktigt för att stabilisera blodtryck och reglera hjärtfunktionen.


7. Sötpotatis är bra för att lindra muskelkramper eftersom kaliumbrist är en ledande orsak till muskelkramper, liksom uppkomst av muskelskador. Regelbundet intag av sötpotatis, tillsammans med med rätt träning, ger både ökad energi och kan färre muskelkramper och skador.


8. Sötpotatis är bra för att behandla stressrelaterade symptom eftersom kroppen tenderar att använda kalium och andra viktiga mineraler när den är under stress. Sötpotatis ger de viktiga mineraler som behövs för att upprätthålla balans i kroppen, särskilt vid stress.


9. Sötpotatis rankades som nummer ett av alla grönsaker utav Center for Science in the Public Interest. Detta baserades på att råvaran är så pass rik på kostfibrer, naturliga sockerarter, komplexa kolhydrater, protein, karotenoider, C-vitamin, järn och kalcium.

Källa: NaturalNews

Mer om grönsaker och kolhydrater:

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval,se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se