Näringsämnen för hår och hud

Hår och hud är beroende av tex zink och B-vitaminer. Särskilt B5 är bra för håret, och framförallt om du upplever att du tappar mycket hår. Dock så är alla B-vitaminer viktiga och ett bra B-vitaminkomplex kan vara att föredra. Komplettera zink och B-vitaminer med omega 3 som både stärker håret och ger bra kombination av fetter från insidan samt med D-vitamin som hjälper huden genom att skydda mot solens strålar på ett effektivt sätt. Andra antioxidanter och vitaminer/mineraler som är bra för hud och hår är selen, koppar,vitamin E organiskt kisel och aminosyran L-cystein.

Ett alternativ är att köpa en riktigt bra multivitaminmineral och ta lite högre dos, för att på så vis täcka upp merparten av de ämnen som behövs samt att komplettera med extra omega 3, l-cystein och D-vitamin.

Det är också en bra tanke att hår och hud är en spegel av hur vi ser ut på insidan. Det kan således vara en god idé att se över hormonella balanser, stress och/eller om äter maten och drycken du intar är näringsrik och utan tillsatser och gifter. Alla dessa saker påverkar hår och hud, och ofta är försämrad yttre miljö ett tecken på att det är problem på insidan.

Det viktiga är att inte bara ta tillskott för att få bättre hår och hud utan istället ta reda på grundorsaken och arbeta inifrån för att lösa problemet. En frisk kropp med gott om näring, bra hormonbalans, en frisk tarm osv. har sällan problem med hår och hud, bortsett från att det kan uppstå saker vid graviditet eller amning.

Läs mer om kost och hälsa:
 
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu