Motverka inre försurning med basiska livsmedel

Jag har skrivit många artiklar om vikten av att ha bra PH-värde i kroppen och dessa finnre du främst på Kostkoll. Kroppens matsmältning och utrensning är beroende av ett PH-värde som är basiskt för att kunna fungera optimalt och när PH-värdet blir för lågt, så basar kroppen upp sig själv genom att ta kalk från det egna skelettet. Nästan alla av dagens livsmedel är försurande, när vi i själva verket skulle behöva att mer än 3/4 av vår kost är basisk.

Detta beror på att vårt blod alltid är lite basiskt och att en sur kropp får kämpa hårt med att behålla den basiska miljön.  Blodets PH ligger på cirka 7.365 och kan diffa upp till 7.42 men inte högre än så. I magen däremot bör det vara en sur miljö (kring PH 2) för att produktionen av saltsyra skall fungera som önskat. I tunntarmen, där vi tar upp den största delen av näringen, så bör PH-värdet ligga på det neutrala PH-värdet 7 eller gärna lite basiskt. Tarmens enzymer fungerar nämligen bäst i en basisk miljö och ett surt PH minskar alltså enzymernas förmåga och därmed även vårt näringsupptag.

Försurningens påverkan i kroppen

Kroppens lagrar syran i kroppen, vilket kan ge smärta, problem med organ eller leder. Försurning minskar även kroppens matspjälkningsförmåga, vilket ger näringsbrister, tarmproblem, candida samt trötthet, depression m.m. på grund av de näringsbrister som följer. Försurad miljö bryter ner muskulaturen och ger sämre syreupptag, vilket i sin tur ger syrebrist och ökad risk för cancer och candida. Du motverkar försurningen genom att basa upp kroppen med högkvalitativt bikarbonat, björksaska, PH-kalk eller liknande.

Förutom kostens inverkan på PH-värdet, så har även vädret en inverkan, då kyla ökar surheten medan värme gör blodet mer basiskt. Även stress, miljögifter och långvarig sjukdom såsom cancer påverkar PH-värdet, så att det blir lägre och mer gynnsamt för följdsjukdomar.

Motverka försurning med basisk kost

Drick gärna citronvatten 20 minuter innan varje måltid, för att basa upp kroppen (färsk citron vänds i kroppen och blir basiskt). Se till att ha rätt PH-värde redan i munnen, eftersom du då får gott om amylas (enzym) som kan jobba redan i munnen. Detta gör du främst genom att minska ditt intag av söta saker som är försurande samt tillsatser och sura livsmedel som ej är sura på naturlig väg som tex coca cola. Coca cola är så försurande så det kan användas för att ta bort rost (PH-värde 2) medan rött kött har ett PH-värde på cirka 4.4.

Minska även på andra former av protein som är försurande, såsom ägg och ta bort vete och socker helt ur din kost. Även nötter kan vara försurande och irritera tarmslemhinnorna på grund av innehållet av lektiner. Lägg dem i blöt över natten, så har de bättre PH-värde. Minska slembildande mejeriprodukter, kaffe, svart te, alkohol och byt ut mot örtté och färskpressad juice. Läs dig till och plocka bort majsstärkelse (majssirap) som ger en toxisk reaktion i levern och välj naturliga, ekologiska livsmedel i största möjliga utsträckning.

Öka intaget av gröna grönsaker såsom tex broccoli, rotfrukter, sura frukter som grapefrukt och citron eller örter som nypon och anis. Rensa kroppen genom motion som verkar rensande för överskott av syra via svettning alternativ bada bastu. Även alger som tex chlorella eller sprirulina är basiska, samt intag av mineraler som kalcium/kalcium. Tänk dock på att alltid äta kalcium tillsammans med magnesium eftersom kalcium behöver magnesium för att tas upp i kroppen. Du kan även basa upp kroppen med tillskott som basica, som är en blandning av magnesium, kalcium, järn, koppar, zink, krom och selen.

www.detoxa.nu
www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se