Mörk choklad rik på polyfenoler kan förbättra HDL-kolesterol hos typ 2-diabetiker

I en ny studie har forskare undersökt vilka effekter som kan förväntas från mörk choklad, då utifrån lipidprofiler, vikt och glykemisk kontroll hos personer med typ 2-diabetes.


Studien omfattar 12 personer som alla lider av typ 2-diabetes med stabil medicinering. Försökspersonerna fick 45 g choklad med eller utan höga halter av polyfenoler under 8 veckors tid.

Förändringar i vikt, glykemisk kontroll, lipidprofil och känslighet för C-reaktivt protein mättes i början och slutet av varje period. Resultatet visade att HDL-kolesterolet ökade signifikant hos de som fick polyfenolrik choklad. Inga förändringar kunde ses hos de som istället fick låga halter polyfenol i sin choklad

Läs hela artikeln: Online Library

D. D. Mellor1, T. Sathyapalan2, E. S. Kilpatrick3, S. Beckett4, S. L. Atkin2Article first published online: 18 OCT 2010
DOI: 10.1111/j.1464-5491.2010.03108.x

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.zarahssida.se