Morgonseminarie – Vinnare på webben

Jag har nyss deltagit på ett frukostseminarie om webb och publiceringsverktyget Joomla.  Även om jag jobbar och bygger webbplatser såsom på min hälsoportal, så är jag faktiskt ganska ointresserad av det teoretiska omkring-snacket. Jag är inte heller särskilt kunnig om programmering men gör det ändå :-)

Publiceringsverkyget Joomla
Joomla är en av de enklaste lösningarna och med öppen källkod, så är det billigt, ger trygghet, ganska bra flexibilitet och det bidrar även till ett oberoende av leverantör. Självklart, så har jag gjort tvärtom och vi har en egen plattform som är toppen MEN uj så oflexibel.

Forum för- och nackdelar
De tog upp mycket om forum och dess fördelar med köpsignaler, att besökarna kan prata och hjälpa varandra. Jag blir faktiskt lite full i skratt, för det är ju inte ritkigt så det går till när ett forum väl är launchat. Då har de flesta besökare både positiva och negativa inlägg, det är många troll som figurerar i bakgrunden och också många som har åsikter om det mesta som de inte har en aning om.

Det är ursvårt att hålla koll på alla inlägg, att bemöta dem och det är också lite sådär om forumet är urdött plus. Jag har väldigt svårt att tro att småföretag har möjlighet att anställa en person som bara letar nya trådar, besvarar dem och bemöter besökaren INNAN han/hon har fått svar från alla andra som svarar.

Nu kanske jag låter negativ och det är inte min mening, men det är som sagt inte så superenkelt som det kan verka, då det är ett heltidsjobb bara att hålla koll på.  Det kräver en ÄNNU större insats om du skall driva ett community, eftersom det då handlar om att besökaren skall bygga sitt eget, personliga lilla hem på plattformen. Han/hon skaffar sig kompisar, bloggar, lägger in bilder, texter och mycket mycket mera.

Dina besökares egen plattform
Ett community kan bli stort och behöver en kontrollerande hand som läser och följer upp. På många av de stora sajterna så utnämner de ett gäng av användarna som uppgraderas till att ”vakta” communityt och därmed alltså kan jämföras med korrläsare som surfar runt och anmäler de inlägg som är olämpliga.  

Nyhetskoll på webben
Hur som helst, så är det minst sagt intressant med nyheter, att ha koll på vad som sker och möta andra människor som också arbetar via webben.