Minska halsbränna med naturlig kostförändringar

Halsbränna kallas även för gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Matstrupe och magsäck skiljs åt men om du av någon anledning har en fösvagad slutmuskel, så kan surt maginnehåll pressas upp i matstrupen och orsaka brännande symtom. När magsyra når matstrupen det kan utlösa nervändar som omger bröstet.


Vår magslemhinnan är konstruerad för att hantera mycket stark magsyra, men i matstrupen gör det istället skada. En stor måltid kan sträcka esofagus sphincter och möjliggöra en reflux av mat blandat med syra. Dessa symtom är värre om du ligger ner efter en stor måltid. Små och täta måltider minskar således risk för halsbränna och sura uppstötningar.


De ämnen som kopplar av esofagus sphincter och som kan orsaka reflux är alkohol, kaffe, tomater och tobak. Fysiska faktorer som att böja sig framåt och samtidigt lyfta (i stället för att böja på knäna), överdrivna sit-ups eller sänggående direkt efter måltid kan också initiera symtom på reflux.


Den medicinska behandling av oftast läkemedel som hämmar produktionen av syra eller neutraliserar den. Nackdelen med dessa är att minskad magsyra också minskar vår förmåga att bryta ner maten ordentligt. Dessutom, så frisätts magsyran tillsammans med enzymet pepsin som bryter ner protein samt tillsammans med instric factor, som hjälper till vid upptag av B12 (längre ner i tarmen). Osmält mat kan ge gaser, mag- tarmproblem, försämrat näringsupptag. sämre tarmflora och överväxt av candida (svamp).

Protonpumpshämmare som Nexium och Prilosec hindar matsmältningen och ökar riskerna för höftfrakturer och lunginflammation. Allra helst bör behandling istället ske med ändrade kostvanor. Undvik mat som är hel- och halvfabrikat eller mat som är industriellt tillverkad och som är fattig på levande enzymer. Även kemikalier, tillsatser, miljögifter och annat som stör kroppen bör undvikas.

Ät små måltider med naturlig, fiberrik mat, tugga maten noa och drick inget eller väldigt lite till maten. Undvik alkohol, kaffe, tomater och tobak, som påverkar esofagus sphincter.


Källa: NaturalNews

www.friskabarn.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se