Medicinska fördelar med kanel och kanelextrakt

Julkryddor är fantastiska på många sätt. Förr i tiden användes flertalet av dem för att motverka magont, särskilt på den tiden då vi åt svårtsmält salt kött. Kryddorna var skonsamma och hjälpte magontet att försvinna, vilket är grunden till dagens talesätt: ”att man blir snäll av pepparkakor”. För många innebär kryddornas lugnande effekt, att magontet försvann och att de då blev på bättre humör… :)

Kardemumma är värmande och kan passa om man är kall, mer åt kapha- och vatahållet och behöver värma upp sitt system, medan kanel är kylande och passar för pitta och de som har en eld inom sig, som har inflammation och behöver minska ner på sin insulinfrisättning.

Fördelarna med kanel är många och idag vet vi att kryddan har en förmåga att stabilisera vårt blodsocker. Liksom carobe, så kommer kanel från bark och är således helt fri från kolhydrater och har nästintill obefintligt energiinnehåll. Inom ayurveda har kanel anvätnts som läkeört, eftersom den kan stimulera cirkulationen och öka den biologiska tillgängligheten av andra örter. Liknande effekt har svartpeppar som kan öka upptag av curcumin, kanel och/eller ingefära m.fl.

Inom traditionell kinesisk medicin används kanel för att avvärja förkylningar, oftast i kombination med en annan uppvärmande substans såsom ingefära. Kanel kan även ordineras för sjukdomar som är förknippade med njurmeridianen. Kraftfullt kanelextrakt anses skydda mot moderna virus som fågelinfluensan.


Eftersom kanel kan balansera våra blodsockernivåer, så kan det också minska fettinlagringen och öka vår muskelmassa. Kanel har förmågan att hämma tillväxt av skadliga bakterier, mögel och jäst, inkluderat Candida. I en studie från 2003, såg forskarna att kanel inte bara fungerade som ett effektivt konserveringsmedel utan också förbättrade smaken av maten. I en annan studie upptäckte forskare vid Kansas State University att kanel kan eliminera E. coli i opastöriserad äppelcider. Den senare studien tyder på att kanel kan minska risk för magssårsbakterier.

Mer om kost, näring och medicin:


www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se