Lykopen kan förbättra hjärthälsan genom att öka kroppens naturliga antioxidativa försvar och skydd mot DNA-skador!

Lykopen, den förening som ger tomater deras röda färg, kan förbättra hjärthälsan genom att öka kroppens naturliga antioxidativa försvar och skydd mot DNA-skador, visar en ny studie från Sydkorea.


Dagligt tillskott på 15 mg under åtta veckors tid associerades med ökad aktivitet av SOD (super oxiden dismutase), en kraftfull antioxidant enzym, samt minskningar i åtgärder av skador på DNA i vita blodkroppar. Resultatet publicerades nyligen i tidskriften Atherosclerosis.


Lykopen bidrog även till en sänkning av det systoliska blodtrycket och minskade nivåer av högkänsligt C-reaktivt protein (hsCRP). CRP är en markör för inflammation och används som en oberoende prediktor vid hjärtrelaterade händelser.


Lykopen är en antioxidant som finns i röda och rosafärgade frukter och grönsaker. Lykopen har god inverkan på hjärtat, blodtrycket, prostatan, på benskörhet, huden samt andra fördelar oavsett om den används i naturlig och syntetisk form. Idag används lykopen i många tillskott, både för att ge färg (genom exempelvis tomater) samt för dess antioxidativa egenskaper.


Source: Atherosclerosis
Published online ahead of print, doi:10.1016/j.atherosclerosis.2010.11.036
“Effects of lycopene supplementation on oxidative stress and markers of endothelial function in healthy men”
Authors: J.Y. Kim, J.K. Paik, O.Y. Kim, H.W. Park, J.H. Lee, Y. Jang, J.H. Lee

Mer och frukt och grönt:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.smoothie-recept.se´
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se