Livsmedelsverket bör sluta ge kostråd till allmänheten!

Jag läste just en artikel i Dagens medicin och kan inte annat än tacka författaren Uffe Ravnskov för hans engagemang inom kost och de trovärdiga kostråd som idag blir alltmer sällsynta. Livsmedelsverkets rekommendationer indikerar att du kan leva hälsosamt med 6-8 brödskivor, 500 gram grönsaker, kemiska fetter som margarin och om du sköljer ner detta med ett par glas vin om dagen trots att du till och med ammar, så håller du dig fortfarande innanför de svenska rekommendationer som finns!

Förkastligt att detta ens FÅR bekostas av svenska skattepengar medan vi som sitter på både kunskap, drivkraft och fakta, får kämpa hårt för att få plats med vårt budskap bland alla kommersiella företag och svenska livsmedel- och läkemedelsintressen.

I ovan nämnda artikel i Dagens Medicin, så skriver ett stort antal läkare under gällande just mättade fetter som enligt livsmedelsverket sägs öka risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och cancer, men detta helt utan substans.   Uffe Ravnskov skriver följande:  ”Flera av oss har frågat Livsmedelsverket vilka vetenskapliga studier man använt som stöd. Det vanliga svaret har varit att ”det finns tusentals”, eller så hänvisar man till nordiska och internationella konsensusrapporter.

Men huvudargumentet i dessa är att mättat fett höjer kolesterolet. Det är vad vetenskapen kallar ett surrogatutfall, därför att högt kolesterol inte i sig är en sjukdom. Varför bry sig om kolesterolet stiger en smula, när i stort sett alla studier har visat, att högt kolesterol inte är en riskfaktor för kvinnor eller äldre människor, trots att mer än 90 procent av alla kardiovaskulära dödsfall förekommer efter pensionsåldern. Det är inte heller en riskfaktor för diabetiker, och minst 20 studier har visat att äldre människor med högt kolesterol lever längre än de med lågt.”

Idag är kunskapen stor inom dessa frågor, där fakta och studier tyder allt mer på att mättade fetter faktiskt är hälsosamt, vilket inte är särskilt förvånande eftersom det är just mättade fetter som bygger den mänskliga hjärnan. Tillsammans med energi från långsamma kolydraters, så har hjärnan bränsle och fungerar snabbare med ett komplement från omega 3 MEN om människan hade för mycket lättflytande fetter kring hjärnan så skulle den rinna ut, inte sant?

Mättade fetter är som sagt hälsosamt men naturligtvis i lagom mängd, precis på samma sätt som att 20 äpplen eller 14 kanelbullar också är överdosering och bör intas med lagom i tanken. Istället för att ge generella rekommendationer som bara förvirrar och ger människor ett okej på saker som är rent hälsovådliga, så borde vi utbilda våra barn inom sunt förnuft och vad som är bra för JUST deras kroppar.

Vi borde lära oss ta omhand våra organ genom lättrenade produkter, mindre gifter, lättare matsmältning som är tillsatsfri och mineraler och vitaminer som kommer på naturlig väg från oupphettade, ekologiskt odlade råvaror.  Exempel är de bordsmargariner som hettas upp och blandas med vatten. Som bekant, så kan inte vatten och fett blandas vilket innebär att ett emulgeringsmedel behöver tillsättas och då även ett konserveringsmedel. Ett annat exempel är natriumglutamat (E621) som tillsätts i köttprodukter för att öka köttsmaken i tex korv, där köttet har blandats ut med potatismjöl oc benväv.

Flera exempel som upprör, förstör och påverkar kroppens Ph-värde och hälsa är upphettat näringsfattigt socker, sötningsmedel, konserveringsmedel, obiodynamisk besprutning och GMO (genmodifierad) mat som numera tillåts för försäljning i Sverige.  Vi borde lära våra barn att laga maten istället för att micra den, hur saker smakar utan smakämnen, socker och salt och FRAMFÖRALLT så borde vi alla lära oss hur vi enkelt kan tillaga maten på lägre temperatur för att slippa oxidering, härdning och rafifnering. För en sak är säker och det är att höga temperaturer och lightvarianter skapar brutna näringskedjor, ohälsosamma biprodukter och en vara som inte på något sätt är hälsosamt.  

Gällande debatten om mättade fetter, så skriver Uppe Ravnskov följande:  ”Nyligen offentliggjorde Livsmedelsverket en lista på 72 studier, som påstås stödja dess varningar mot det mättade fettet, och en annan lista på åtta studier som talar emot. Vi har nu studerat dessa listor och är bestörta. Antingen saknar de ansvariga basala kunskaper inom medicinsk vetenskap, eller också försöker de av olika skäl att vilseleda oss.

Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning.”

Ja, vad ska man säga…? Om vi bara visste hur toppstyrt allt är, så skulle vi sluta handla, använda el, gå till läkaren, lämna identitetsuppgifter, ta lån och ifrågasätta mycket mycket mera… !

Lika olika som vi är på utsidan är vi på insidan och vi behöver olika motion, specifika kostråd, gott om livskraft och återladdning MEN istället så lutar vi oss mot ett verk som har högst generella och ointressanta rekommendationer, till största delen representerade av våra mest ohälsosamma livsmedelsproducenter!  

Och vi tycker att vi lever i en demokratisk värld?

Läs min artikel: SLV for dummies: blog.php?bid=789&print=1

www.kostkoll.se