Lignaner (fytoöstrogener) under menopausen kan minska risk för bröstcancer med 15 procent!

En ny metanalys visar att ett ökat intag av lignaner (fytoöstrogener) kan minska en kvinnas risk för bröstcancer med cirka 15 procent,  då hon är i menopausen. Analysens resultat publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition och visade att det inte alls gav samma effekt på alla kvinnor, utan på just de kvinnor som var postmenopausala.


Metaanalysen var en dokumentation från 21 publicerade studier och visar att ett ökat lignanintag eller ökade nivåer av enterolakton eller enterodiol kan minska risk för bröstcancer, prostatacancer m.m.

Lignaner (fytoöstrogener som liknar östrogen) finns i livsmedel såsom nötter, bönor, jordnötter, råg, linfrö, sojabönor m.m. Lignaner och isoflavnoider är oerhört lika östrogen, vilket kan vara orsaken till att det påverkar just när kvinnan är i menopausen. Däremot, så bör det påpekas att barn och ungdomar kommer i puberteten snabbare, om de äter mycket lignan-rika livsmedel. Detta, tillsammans med högre halter xenoöstrogener , kan tex: orsaka inträde i puberteten redan innan 8 års ålder hos pojkar.

Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.3945/ajcn.2009.28573
”Meta-analyses of lignans and enterolignans in relation to breast cancer risk”
Authors: Katharina Buck, Aida Karina Zaineddin, Alina Vrieling, Jakob Linseisen, and Jenny Chang-Claude

www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.receptkoll.se
www.gravidkost.se