Life-kedjan anmäld för kampanjen – Vart tog näringen vägen?

Inte för att jag vill higlighta Life-kedjan (som tyvärr säljer många produkter som är halvbra och i flera fall har personal som saknar utbildning för det de ska sälja) men den nya anmälan som Livsmedelsverket har gjort är faktiskt helt galen. Livsmedelsverket har anmält Life-butikernas senaste kampanj ”Vart tog näringen vägen”  till Konsumentverket. Anledningen till det är att den (… enligt livsmedelsverket …) är grovt vilseledande. 

Huvudbudskapet i kampanjen är att det inte finns tillräckligt med näring i vanlig mat och att man själv behöver ta ansvar för sin hälsa och äta ”naturliga” kosttillskott. Enligt livsmedelsverket är det missvisande att människor skulle behöva komplettera sin kost med kosttillskott, på grund brister i den näring som finns i dagens livsmedel.

Det jag skulle vilja veta vad livsmedelsverket baserar sina siffror på, eftersom de hävdar att alla våra livsmedel har lika mycket näring som förr i tiden? Att mat, som raffineras, pastöriseras, härdas, långlagras m.m. skulle hålla lika länge som den rena maten gjorde för 20 år sedan, är helt fel och det är dessutom oerhört viktigt att påpeka att näring försvinner i den mat som lagras över tid. Då har inte ens odlingsförutsättningar lyfts in, så som att grönsaker som odlas på kortare tid och skördas för tidigt också innehåller mindre näring, då vitamin och mineraler tillkommer i sluttampen av odlingsprocessen.  

Men det är klart… Livsmedelsverket vill ju främja de företag som säljer matprodukter, så det är klart att kampanjen stör!

Läs mer på mina kostsajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se