LCHF förebygger och botar diabetes… men det krävs mer nutritionskunskaper.. !

Idag publicerades en artikel på DN Debatt, med rubriken ”Så blir åldersdiabetiker friska utan medicinering”. Artikeln hänvisar till åtta forskare som framhåller det faktum att en diet med få kolhydrater och mycket fett ger normaliserat blodocker och att insulinkänsligheten kan ökas. Att detta sker på endast några veckor och att människor kan minska sitt insulin endast efter några dagar har jag egen erfarenhet av.

Tidigare så drev jag ett viktminskningscenter där merparten av besökarna var sockerberoende eller hade problem med diabetes. Att de flesta av dem levde på fettsnål kost och många bantningskurer gjorde saken ännu sämre.

Genom att undvika snabba och medelsnabba kolhydrater så kan insulinkänsligheten förbättras markant, vilket gör att kroppen lättare känner av hur mycket insulin den ska frisätta. Glöm dock inte att grönsaker och bär har väldigt lågt innehåll av kolhydrater (socker) och är ovärderliga med tanke på dess innehåll av vitaminer och mineraler.

LCHF handlar mycket om att äta mycket fett och lite kolhydrater vilket är bra. Däremot, så är det viktigt att veta vilka fetter som är bra för kroppen och vilka som är mindre bra, på samma sätt som att även kolhydrater kan vara både bra och mindre bra (läs ovan). Det blir ofta tokigt om man drar något över en kant.. så tex protein. Självklart, så är det bra med protein och särskilt i fria aminosyror. Om du däremot äter för mycket protein så kan du få problem med dina njurar och har du läckande tarm eller för lite magsyreproduktion, så kan en proteinrik kost orsaka tarmproblem och matsmältningssproblem.

Läs artikeln på: DN Debatt

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.vegetarisk.info