Lär dig använda havtorn… Gör din egen havtornssylt, havtornssaft eller ditt eget havtornsté!

Havtorn är ett vacker litet bär, som är fullt med betakaroten, därav dess starkt oranga färg. Havtorn finns i stora delar av världen och växer gärna på marker som är har saltlager, såsom nära saltvatten, där den får växa ifred och slipper skuggning från omkringliggande växter. Havtorn behöver mycket ljus, vilket är osaken till dess stora spridning i de mer solrika länderna, men den går även att finna här i Sverige. 

Mineraler och vitaminer i havtorn

Havtornens blad silvergröna och växterna är antingen av hankön eller honkön. Hanbuskens blommor är brunaktiga medan honbuskens blommor är mer väna och utvecklas till illoranga. Havtornsbären är mjuka och lite syrliga, men saftiga och oerhört näringsrika. Bären är rika på antioxidanter som vitamin A (dess förstadie betakaroten som ses i den oranga färgen), C- och E-vitamin men innehåller även vitamin B och K i mindre mängd. Havtorn är även rik på omega 3 och omega 6 fettsyror, vilket är en av orsakerna till det höga innehållet av fettlösliga vitaminer som vitamin E (innehåll av vitamin E varierar beroende på art och växtområde).

Havtorn som medicinalväxt

Havtorn är oerhört populärt i kina, där man använder havtorn som läkemedel mot hosta, som slemlösande, vid magsår, brännskador och vid hudproblematik. Dess verkan förklaras med att det ökar blodflödet till det ställe som är skadat, så att det läker snabbare. Flavonoiderna i havtorn verkar på samma sätt som blåbär och lingon, och är antiinflammatoriska. För att motverka eksem, acne, psoriasis och andra hudåkommor, så kan du använda både utvärtes behandling med salva och invärtes behandling med havtornsté eller havtornssaft.

Gör ditt eget havtornsté

Plocka bär och blad och torka på ett lakan i 4-5 dagar eller längst ner i ugn i 5-6 timmar på låg värme. Använd sedan torkade bär för att göra té, genom att hälla 2 dl kokande vatten över 1 tsk bär/blad och sedan låta dra cirka 5 minuter. Om du använder teet av medicinska skäl, så kan du gärna öka mängden till 2 tsk per 2 dl.

Gör din egen havtornssaft eller havtornssylt

Koka upp 5 dl bär tillsammans med 2 liter vatten, 4-5 vaniljstänger, ett par nävar russin och eventuellt lite stevia. Koka tills bären är helt sönderkokta, sila och häll upp på flaska. Använd de överblivna bären som sötning och fibrer i brödbakning eller som sylt eller marmelad.  

Läs gärna mer på våra kostsajter:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.ayurveda-guiden.net
www.gravidkost.se
www.zarahssida.se