Lågt testosteron orsak till minnesstörningar, koncentrationssvårigheter (ADD) och erektionsproblem

Det talas ofta om att testosteron är viktigt för fortplantning och för att kunna få erektion och produktion av spermier. Dock så finns det andra viktiga kopplingar. Tex har jag sett att de som har ADD-liknande symtom faktiskt blir mycket bättre med hjälp av höjda testosteron-värden. Testosteron är inte bara viktigt för erektion utan det hjälper till i hjärnans kopplingar och kan på så vis förbättra både minne och koncentration och även skapa hela nya tankar och insikter hos patienten.

När jag försökte finna underlag på det jag funnit så talade jag med en specialist inom ADD som liksom jag, hade misstänkte att lågt testosteron var kopplat till ADD-liknande symtom. Att låga testosteronvärden gör att personen går in i en egen värld och att ökade nivåer således kan hjälpa till att ta sig ur denna bubbla.

Det viktiga om det finns denna form av problematik är att först testa värden på testosteron samt även PSA. Detta görs säkrast och enkelt genom att utföra ett salivtest som visar den egna produktionen över dygnet. Vid skapligt okej värden så kan örter som damiana och tribula hjälpa, gärna tillsammans med L-arginin samt kväveoxid från rödbetsjuice som hjälper till att öka blodtillförseln och kärlens avslappning. Doser behöver doseras med hänsyn till de värden som testerna visar. Det finns inga generella doseringar.

Det går också att kontakta en läkare för att be om testosterongel, dock så kan denna minska antalet spermier samt försämra deras kvalitet tillfälligt vilket är bra att känna till. Tillförsel av testosteron är dessutom väldigt påfrestande för hjärta och kärl så det bör inte tas över lång tid utan enbart för att få upp värden till normal nivå. Det är viktigt att testa PSA under tiden, då PSA-värdet kan öka, vilket indikerar risk för prostatacancer. PSA-värden kan motverkas med dvärgtall, tex sabamin, men skall givetvis kontrolleras noggrant av den läkare som skriver ut testosterongel.

Om det låga testosteronvärdet ger försämrad sexlust så kan kinesisk ginseng hjälpa. Det viktiga är att det är en ginseng som är odlad länge såsom de flesta kinesiska ginsengalternativ är. Ofta odlar man ginseng fort och skördar den för tidigt, främst för att tjäna pengar men tyvärr på bekostnad av kvaliten och effekten.

Sen är det viktigt att komplettera kosten med de näringsämnen som behövs såsom zink som behövs för spermier, L-arginin som behövs för att få bättre blödförsörjning och även ha en bred näringstillförsel för att få igång systemet. Testosteron är oerhört beroende av stress eftersom det, liksom kvinnliga könshormoner, produceras av samma ämnen som kortisol. Att med andra ord minska ner på stressen och stötta upp binjurarna är lika viktigt som att höja testosteronnivåerna.

Vid ADD-liknande symtom så kan ökning av testosteronnivåer tillsammans med behandling av utbrända binjurar samt tillskott av omega 3, magnesium, zink och tyrosin vara lämpligt. Just tyrosin har påvisats hjälpa ADD-besvär iom att det får igång kopplingarna i främre hjärnan. Amerikanska specialister på ADD rekommenderar just tyrosin som komplement, men det är, liksom vid andra komplexa diagnoser, mycket som krävs för att få en rejäl bättring. Det kan vara viktigt att jobba med stresshantering, meditation, mental träning, att lära sig göra listor, använda almanacka, sätta påminnelser på telefonen, jobba med struktur och med planering, i kombination med ovan nämnda sammansättning av tillskott och örter. Det är också viktigt att låta saker få ta sin tid. Det kan gå fort eller kan gå långsamt och inget av det är fel, så länge en förbättring syns.

Jag tror också mycket på att jobba med saker från sin barndom. Det syns ofta kopplingar mellan en uppväxt där barnet fått stänga av omvärlden för att skydda sig, och ADD-liknande symtom i vuxen ålder. Detta behöver givetvis inte stämma för alla, men jag ser det ofta, på samma vis som att tarmsjukdomar ofta drabbar dem som har kontrollbehov och högt prestationtempo, ofta från en mamma (ibland även pappa) som bara gett kärlek vid prestation och inte på ett ovillkorligt sätt.

Det kanske känns som en konstig koppling att sjukdomar eller symtom härrör till barndomen och det vi utsatts för då, men det är egentligen inte så konstigt. När vi är små barn så är vi väldigt sårbara och om de vi litar på mest och älskar villkorar kärleken och ger oss en skev bild av självkänsla och självkärlek så flyr vi ofta in i en egen värld som skydd, eller genom att skapa sjukdomar som ger oss en vinst i form av antingen att vi äntligen får vila, eller att vi äntligen får uppmärksamhet och kärlek. Idag lär vi oss av sjukvården att vi inte kan påverka sjukdomar och att de drabbar vem som helst, men det är ett väldigt trångsynt sätt att se på saker.

Så länge en sjukdom inte gått för långt så går det alltid att påverka tillståndet genom att förändra sin kost och livsstil, minska ner på stress, öka sin motion och framförallt genom att fråga sig själv varför saker uppstått. Varför kroppen är sjuk. Är det långvarigt missbruk, dålig kost med för mycket gifter och för lite näring, att jag hela tiden skickar negativa tankar till mig själv eller att jag vinner något på att vara sjuk. Jag säger inte att det är så i alla fall, men det kan vara en god idé att fråga sig själv dessa saker och ta eget ansvar istället för att lita på att läkare och andra människor ska lösa problemet snabbt med någon medicin. Alla symtom och sjukdomar har ju börjat någonstans och oftast är det brister som är den grundläggande orsaken, såsom brist på kärlek, självkänsla, näringsämnen, oförmåga att rena blodet, för lågt pH-värde pga brist på mineraler osv. När det väl blir illa så att sjukdomen är ett faktum så krävs det självinsikt och genomgång av hela livets byggstenar för att finna lösningen.

Det går inte att ta ett piller eller operera sig och tro att allt kommer lösa sig, för då kommer problemet sannolikt att poppa upp någon annanstans, om det inte är rent slitage såsom i knän och leder vill säga. Då kan man givetvis också påverka sin egen situation genom att se över tex omega 3-nivåer och minska belastning genom att minska i vikt om det är behövligt. Det jag vill säga är att det sällan (eller aldrig) är bra med snabba lösningar. Det är bättre att lösa problemet en gång för alla, och se till de orsaker som skapat tillståndet, inte bara de symtom kroppen signalerar via. Sen kan man givetvis kombinera denna form av synsätt med näringsöversikt, självinsikt, ett lugnare tempo osv med sjukvården. Det är inte fel att ta hjälp, men det är fel att tro att andra ska lösa ens liv såsom många av oss idag förutsätter att sjukvården ska göra. Det behövs mer eget ansvar för livet, inte bara när det gått snett utan även förebyggande genom eget ansvar för att äta och leva bra och hälsosamt.

Den dagen alla människor tar eget ansvar för att äta näringsrikt och ekologiskt, sova de timmar de behöver, stressa mindre, jobba så mycket som de mår bra av, ta ansvar för känslor och tidigare trauman etc, DÅ kommer vi sannolikt ha en mycket friskare befolkning. Men att, som idag… äta skräp, stressa ihjäl sig, sova så lite som möjligt och stänga av sitt inre lär bara göra människor sjukare och sjukare. Jag förstår att det är svårt att vara sjuk. Jag har själv varit svårt sjuk flera gånger under mitt liv, men vad vill du och tror du på. Att bidra med en positiv spiral och hjälpa kroppen med läkning eller en negativ spiral med stress och dålig livsstil. En sak att fundera på kanske :)

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu