Lagrad vitlök visar förbättring på systoliskt blodtryck

Dagligt tillskott av ett lagrat vitlöksextrakt kan minska det systoliska blodtrycket med 10,2 mmHg, visar nya uppgifter från Australienska studier.

Och här kommer min lilla blodtrycksskola innan jag fortsätter leverera studien…

Med systoliskt blodtryck menas det övre trycket som representerar blodtrycket vid hjärtats sammandragning. Sammandragningen kallas för systole, vilket alltså ger namnet systoliskt. Ditt systoliska blodtryck bör ligga mellan 120 och 140 mmHg och helst inte över 140. Diastoliskt blodtryck är det motsatta blodtrycket, dvs det undre trycket när hjärtat utvidgas och samlar in blodet. Vid sammandragningen pumpas blodet ut i kroppen och vid utvidgning samlas blodet in och hålls kvar av hjärtklaffarna.

Hjärtats utvidgning kallas för diastole, därav namnet. Det diastoliska blodtrycket bör inte ligga högre än 90 mmHg och vanligtvis är det mellan 70-90. Vid diabetes och njursvikt bör blodtrycket ligga ännu lägre, vilket kan vara bra att känna till. När hjärtat vidgar sig, drar lungorna ihop sig och tvärtom. Detta gör andningen central vid högt och lågt blodtryck samt om man har problem med oregelbundna hjärtslag. Andas du snabbt , högt upp i bröstet och är ständigt stressad, så kommer det sätta sig på hjärtat.

Här är även koppar otroligt viktig eftersom koppar som mineral är nyckeln till hjärtat och även kalcium och lite andra mineraler. Tänk på att högt blodtryck kan bero på trånga kärl, för lite vätska (så att det blir som en sugrörseffekt då blodkärlen drar ihop sig, för att spara på vatten). Högt blodtryck kan även bero på höga och långvariga kortisolpåslag, sköldkörtelproblematik och för dålig blodgenomströmming på grund av för lite motion. Sen kan självklart sjukdomar och näringsbrister inverka, men nu har ni den första förståelsen i hur blodtrycket funkar.  

Vitlök har god effekt på blodrening samt vid tarmproblematik eftersom den renar effektivt. Även vid mikrober (virus, parasiter, bakterier) så har vitlök god effekt och det har en förmåga att minska blodets myntrullar (när blodet klumpar i hop sig).

Om du vill testa själv, så kan du uppsöka en näringsterapet som är duktig på blodananlys och se på ditt eget levande eller torkade blod. Testa sedan med fermenterad vitlök eller annan blodrensande ört och titta igen efter ett par månader. Samma sak med ditt blodtryck… testa det också efter att kärlen har rensats lite, så får du sannolikt se vilken skillnad det blir. Har du högt blodtryck, så är det också klokt att motionera mera, äta mera grönsaker, bär och bra fett fisk. Minska ner på skräpmat, dåligt fett och rött kött. Byt kvällsmackan eller snacksen mot att en ”upp och hoppa ur soffan-timme” med kvällspromenad… :)


Och nu fortsätter jag med studien… :)

Studierna är utförda av forskare från University of Adelaide. Resultatet observerades hos personer med inledande systoliskt blodtryck (SBP) på 140 mmHg eller över, och inga effekter observerades hos personer med lägre SBP. Studien är den första inom just vitlök och dess inverkan på blodtrycket, vilket stödjer de potentiella kardiovaskulära (i kärlen) nyttor som vi kan se hos vitlök. I studierna använder tillskott med fyra kapslar vitlöksextrakt per dag. Kapslarna var på 960 mg och innehöll 2,4 mg S-allylcysteine. Tillskotten gavs i 12 veckor.

Source: Maturitas
Volume 67, Issue 2, Pages 144-150
“Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension: A randomised controlled trial”
Authors: K. Ried, O.R. Frank, N.P. Stocks

www.kosttillskott-guiden.net
www.zarahssida.se