Konsumtion av vita frukter och grönsaker kan minska riskerna för stroke

I en prospektiv, populationsbaserad, kohortstudie utförd på 20 069 män och kvinnor mellan 20 och 65 år, ses tydlig koppling mellan intag av vita frukter/grönsaker och minskade risker för stroke. Testpersonerna följdes upp under 10 år, under vilken tid 233 incident fall av stroke dokumenterades. 

Förbrukning av vita frukter och grönsaker (55 procent av dessa var äpplen och päron) var förknippad med riskerna för stroke. Friska testpersoner hade markant högre intag av frukter och grönsaker, jämfört med de testpersoner som drabbades av stroke.

Reference:”Colors of fruit and vegetables and 10-year incidence of stroke,” Oude Griep LM, Verschuren WM, et al, Stroke, 2011 Nov; 42(11): 3190-5. (Address: Wageningen University, Division of Human Nutrition, P.O. Box 8129, 6700 EV Wageningen, The Netherlands. E-mail: linda.oudegriep@wur.nl ).

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se