Komponenter i olivlja kan förebygga Alzheimers!!!

Av Jane Byrne, 20-Oct-2009

En förening i ”extra virginolja” kan förhindra de proteiner som stör funktion i de nervcell som orsakar försvagningar vid Alzheimers sjukdom.


Resultatet publicerades i tidskriften Toxicology and Applied Pharmacology, där amerikanska forskare förklarar hur det naturligt förekommande ämnet, oleocanthal,  förändrar strukturen hos de mycket giftiga proteiner som kallas ADDLs.


Forskarna förklarar att ADDLs binds till hjärnans neurala synapserna hos patienter med Alzheimers och tros direkt störa funktionen hos nervcellerna, vilket så småningom kan leda till minnesförlust, celldöd och en global störning av hjärnans funktion.


”Bindningen av ADDLs till synapserna tros vara ett viktigt första steg i forskningen kring Alzheimers sjukdom, säger forskningsledaren William L. Klein.


”Oleocanthal förändrar ADDL-strukturen på ett sätt som avskräcker proteinet från att binda sig till synapser.


Sjukvårdskostnader
För närvarande så lider omkring 12 miljoner människor i USA  och EU av Alzheimers, och med dessa siffror så är uppskattningen att detta kan komma att ha tredubblats år 2050.


De direkta och indirekta kostnaderna för Alzheimersvård är över $ 100 miljarder (€ 81 miljarder) enbart i USA. Den direkta kostnaden för Alzheimervård i Storbritannien uppskattas till £ 15 miljarder (€ 22 miljarder).


Källa: Toxicology and Applied Pharmacology
Volume 240, Issue 2 oktober, 2009
Titel: Alzheimer’s-associated Aβ oligomerer Visa Förändrad struktur, Immunoreactivity och Synaptotoxicity med låga doser av Oleocanthal.
Authors: J Pitt, W Roth, P LACOR, AB Smith III, M Blankenship, P Velasco, F De Felice, P Breslin, WL Klein

www.kostkoll.se