Kombination av resveratrol och piperin kan öka biotillgänglighet

Resveratrol är den bioaktiva förening som finns i druvor och i rött vin. Den används ofta som en kraftfull antioxidant och produceras i druvan som ett skydd mot svampangrepp. Många druvor är besprutade, vilket inte bara ger hög dos av kemikalier utan även lägre innehåll av resveratrol (iom att druvorna inte tillverkar lika mycket av ämnet när det inte finns svampar runt omkring).


Nu visar en studie att resveratrol, i kombination med piperin kan öka biotillgängligheten av resveratrol med så mycket som 229 procent. Studien publicerades nyligen i Molecular Nutrition & Food Research.


Resveratrol har dessutom en mycket snabb metabolism, vilket gör att det krävs höga doser för att det ska verka främjande vid sjukdom. Som förebyggande åtgärd krävs lägre doser och biotillgänglighet. Den nya studien visar dock att en kombination av resveratrol och piperin kan ge markant ökad förbättring av biotillgängligheten, samtidigt som det minskar metabolismens fart.


Source: Molecular Nutrition & Food Research
Special Issue: Resveratrol – Current Status and Outlook, Volume 55, Issue 8, pages 1169–1176
“Enhancing the bioavailability of resveratrol by combining it with piperine”
Authors: J.J. Johnson, M. Nihal, I.A. Siddiqui, C.O. Scarlett, H.H. Bailey, H. Mukhtar, N. Ahmad

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se