Koka ditt eget glutenfria, laktosfria och näringsrika ghi på vanligt smör!

Jag har bloggat om ghi många gånger och får ofta frågor om det, så här kommer lite mer utförlig förklaring om vad ghi är. Ghi är oerhört vanligt inom indisk matlaging för att minska Pitta och Vata, alltså om man är torr i kroppen och behöver mer ama (fett). Kapha-personligheter kan äta av ghi, men bör äta mindre eftersom de redan har fett i kroppen. Deras kost kan istället vara åt det torra hållet.

Ghi har en lite nötig smak och är fritt från både protein och nötaktig smörsmak, men helt fri från proteiner och kolhydrater, vilket alltså gör att det är toppen vid laktosintolerans, glutenallergi, mjölkproteinallergi och sockeröverkänslighet (mot mjölksockret) eller vid lektinbelastning.

Ghi innehåller alltså bara rent mjölkfett, med stora mängder A, D och E (såsom i vanligt smör) och med mycket smak, på grund av fettets smakförstärkande effekt. Vitaminernas är fettlösliga och binds till fettet, vilket gör det oerhört näringsrikt och gult i färgen. Med mycket fett och bra källor, så smakar ghi oerhört bra och till skillnad från industriella lättmargariner, så behöver du varken tillsätta konserveringsmedel, smakämnnen och emulgeringsmedel. Ghi tål höga temperaturer på samma sätt som smör och är därmed ypperligt för stekning, ugnsbakning, fritering och/eller vid bakning.

Basera Ghi på ekologiskt smör eftersom smör är temperaturtåligt och smör från djur som betat fritt är näringsrikt plus att djuren har tagits omhand på ett bra sätt.


Tillverka ghi genom att hetta upp 1/2 kilo smör i en kastrull, på låg temperatur. Det är viktigt att du inte bränner smöret och låter temperaturen öka på ett skonsamt sätt.  Låt smöret koka lätt i 30-40 minuter eller tills dess att mjölkens ämnen börjar lägga sig som ett lager överst på smöroljan och längst ner på botten. Den långa koktiden beror på att allt vatten bör ångas upp. Överst fälls mjölkens ost-ämnen ut, såsom proteiner av kaseintyp och längst ner i kastrullen bildas slagg med vatten, mjölksocker (laktos), salt och vassleprotein. När dessa får en lätt ljusbrun färg, så tar du bort kastrullen, tar bort skummet och silar ditt ghi genom en silduk. Häll försiktigt så att du inte får med något av slagget på botten, häll över i en liten skål och ditt ghi är klart.

Var alltså noga med att du hela tiden håller en låg temperatur, så att du inte bränner smöret. Du kan förvara ghi i kylen, men många upplever att det är godare om det är lätt kylt. Den håller i månader om du kyler den och ett par veckor i rumstemperatur. Ett tips är att inte ta med en stekspade eller sked som varit i annan mat, då det skapar bakterihärdar. Samma sak som när du tar upp gurka ur inläggning eller tar ajvar eller liknande ur en burk. Lite bakterier eller otillagad mat, förstör hållbarheten markant.

Om du köper färdigt ghi, så gäller dagens EU-reglerna med minst 96% mjölkfett, detta med upp till 2% av andra mjölkämnen som laktos och mjölkprotein. Mitt tips är att göra det själv och testa… Koka gärna en större sats samtidigt och låt stå i kylen, så har du långt mycket längre hållbarhet än på vanligt smör.

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

– Kostkoll (www.kostkoll.se)
– Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
– Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
– Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
– Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
– Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
– Kosttipset (www.kosttipset.se)
– Receptkoll (www.receptkoll.se)
– Gravidkost (www.gravidkost.se)
– Pickniktips (www.picknick-tips.info)
– Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
– Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
– Toppendricka (www.toppendricka.se)
– Motionstipset (www.motiontipset.se)
– Elitkoll (www.elitkoll.se)
– Pigga Barn (www.piggabarn.se)
– Friska Barn (www.friskabarn.se)
– Children in Shape (www.childreninshape.com)
– Lektipset (www.lektipset.se)
– Sagotipset (www.sagotipset.se)
– Familjetipset (www.familjetipset.se)
– NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
– NLP – certifiering (www.nlpcertifiering.se)
– Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
– Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
– Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
– Andningssajt (www.andning.nu)
– Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
– Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)