Klonad mjölk och klonat kött, verklighet i brittiska och amerikanska butikshyllor

Storbritanniens jordbrukts- och livsmedelsminister Jim Paice har på senare tid gjort flera uttalanden gällande klonad mjölk och klonat kött. Enligt dessa, kommer det brittiska folket snart att kunna äta klonad mjölk och klonat kött, troligtvis utan att de ens är medvetna om det. 

Den brittiska livsmedelspolitiken innebär att klonade animalieprodukter snart kan sälja, helt utan märkning. Nuvarande brittisk lag är tveksam i frågan om klonade livsmedel och idag behöver tillverkarna ansöka för att få ett godkännande för försäljning. Hela problemet ligger i att regeringen insisterar på att klonade livsmedel inte skiljer sig från naturliga livsmedel och då inte heller ska behandlas annorlunda.

Paice, som stöder den Europeiska kommissionen i frågan, betonar att han därmed stödjer fri försäljning av produkter från klonade djur, inkluderat köttet från djuren.


I augusti förra året meddelade det brittiska livsmedelsverket Food Standards Agency att klonat djurkött redan kommit in i livsmedelskedjan. En brittisk bonde födde nämligen upp tjurar från klonade embryon som han köpte från USA. Köttet såldes sedan till brittiska slakteributiker, då helt utan märkning.

Även amerikanska US Food and Drug Administration (FDA) uppgav under 2009 att klonade animaliska produkter från kor, grisar, getter och får, kan ha tagit sig in i den amerikanska livsmedelskedjan.

Många stora amerikanska livsmedelsföretag har frivilligt lovat att inte använda klonat kött i sina produkter men trots detta, så beslutade FDA redan under 2008 att klonat kött skulle godkännas för den amerikanska livsmedelssektorn. Även i USA kan klonat kött eller produkter från klonade djur säljas helt utan märkning.

Mer om klonad mat, GMO och kemikalier:

www.gmo-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se