Kiwifrukt kan minska symtom vid nedsatt immunförsvar

Kiwi är en känd prebiotisk råvara, vars prebiotiska effekt ger en förberedande miljö som bidrar till att tarmens goda bakterier trivs på ett bra sätt. Enligt en ny studie kan regelbunden konsumtion av guldkiwifrukt ge minskade symtom vid nedsatt immunförsvar. Alla testpersoner i studien var över 65 år gamla.

Deltagarna fick antingen fyra kiwifrukt eller två bananer dagligen under 4 veckors tid. Blodprov togs vid baslinjen och vid slutet av varje behandling. Forskarna såg tydlig koppling mellan ökat immunförsvar och intag av kiwi. Även plasmanivåer av C-vitamin, alfa-tokoferol och lutein / zeaxantin ökade hos den grupp som åt kiwi, jämfört med intag av banan.

Reference:”Consumption of gold kiwifruit reduces severity and duration of selected upper respiratory tract infection symptoms and increases plasma vitamin C concentration in healthy older adults,” Hunter DC, Skinner MA, et al, Br J Nutr, 2011 Dec 15:1-11. [Epub ahead of print]. (Address: The New Zealand Institute for Plant and Food Research Limited, Auckland, New Zealand. E-mail: denise.hunter@plantandfood.co.nz ).

www.motionstipset.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kemikalier.eu