Kemikaliefria (aluminiumfria), giftfria hudvårdprodukter och deodoranter..!

Hur mycket påverkas egentligen kroppen av olika kemiska substanser i hudvård och liknande?


Huden är vårt största organ som dessutom har hög absorbtionsförmåga. Den suger åt sig stora mängder av exempelvis en hudlotion, vilket gör det extra viktigt att tänka på. Även hår och alla öppna ingångar i kroppen, absorberar det du använder, oavsett om det är fyllt av näring eller av kemikalier. Exempel är när du duschar och huden absorberar klor genom hud och inandning, när du borstar tänderna och flour absorberas via munhålans känsliga slemhinna, när du tvättar håret och kemikalier tas upp o.s.v.

Vi får inte heller glömma att dessa kemikalier påverkar naturen. Tex så innehåller mjällschampo zinkpyriton som även används i bottenfärg för båtar och en enda hårtvätt släpper ut hela 88 mg i vattnet. Det bör även påpekas att det sällan anges om produkten innehåller ftalater, en mjukgörare som annars används i plastförpackningar. Många av de vanligaste märkena innehåller oerhört många kemikalier, alkohol som absorberas och/eller tex aluminium som omdebatterats i deodoranter. När en människa tar tester i blodet, så visar dessa på oerhört höga kemikaliebelastningar, vilket bygger på vår livsstil som vi inte ens sett konsekvenserna av.


Vad är aluminiumklorid egentligen och varför används det i deodoranter?

Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i deodoranter, och det diskuterats allt oftare då det påverkar vår hälsa och kroppens reningsprocess. Aluminiumklorid är en kemisk förening som består av aluminium och klor. Deodorant motverkar kroppslukter på mekanisk väg, genom att svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna.

Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svettkörlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem. Kroppen tar upp ämnen extra lätt just i armhålan och då särskilt efter rakning, som skadar huden lätt. Aluminiumkloriden har en sammandragande effekt och hindrar svetten från att tränga ut genom svettkörtlarna genom att täppa till dem. Många av dagens deodoranter innehåller dessutom alkohol som går direkt upp i lymfsystemet. Deodoranter som även innehåller kvicksilver, krom och bly är de som påverkar oss mest.


Det kan också vara intressant att veta att miljögifter tar platsen från protein i citronsyracykelns produktion av energi (ATP), vilket innebär sämre nedbrytning av protein och därmed sämre produktion av enzymer som medverkar i matsmältningen. Detta är extra intressant och viktigt att känna till om man tränar mycket och vill ha god effekt av proteinernas som man äter. Risken är också att det ger problem med sköldkörteln, både på grund av proteinbristen (tyrosinbrist) samt på grund av flour och klor som tar jodets plats i sköldkörteltillverkningen.

4. Vad händer i kroppen när du får i dig aluminium?

Aluminium kopplas ofta samman med alzhemiers, och insjuknade människor i diagnosen alzhemier bör sanera bort all aluminium som de exponeras för. De insjuknade som avlägsnade aluminium i stor utsträckning, fick även ett långsammare sjukdomsförlopp. Aluminium är ett naturligt grundämne men det är när mängden av aluminium blir för stor, som vi inte mår bra. Idag finns aluminium även i kastruller, i folie samt kan tillföras via dricksvattnet. Alla dessa källor tillsammans med tex deodoranter, kan således medföra överexponering med ökad risk för insjuknande i Alzheimers.

Det finns teorier om att aluminium kan motverkas med kisel, men det behövs mer forskning inom området för att fastställa detta på en rent vetenskaplig grund.  Aluminiumsalter missfärgar dessutom kläderna när de reagerar med järn och kalcium som finns i tvättvattnet. Lösningen består av kristaller som är sura i sitt pH-värde, vilket även där kan inverka på oss, både genom att hudirritaion samt att pH-värdet inte överensstämmer med huden (som bör ha cirka pH 5)
 
5. När man pratar om deodoranter, varför är det viktigt att vi får svettas naturligt, det vill säga att man inte blockerar reningssystemet? Vad händer i kroppen då?
 
Våra kroppar utsätts för oerhört mycket skräp, både från miljön, produkter som vi använder, från maten vi äter, luften vi andas m.m. Det är oerhört viktigt att vi kan rena kroppen på ett effektivt sätt, för att överhuvudtaget ha en chans att hålla kroppen i god hälsa, trots all exponering av katabola ämnen.

Vi renar oss genom två olika system, genom urinen eller via våra lymfkörtlar. Lymfkörtlarna behöver svettas ut skräpet som kroppen eftersom utrensning och transpiration, står för över 50% av vår inre ”städning”. Rening som ej fungerar kan ge allt från kemikaliebelastning, sämre funktion i organen, trötthet, försämrat immunförsvar m.m. Tillsammans med en oekologisk livsstil, vaccineringar, läkemedel, miljöpåverkan m.m., så klarar kroppen inte av att hålla hälsan i schack. 
 
6. Vad anser du om sambandet mellan alzheimer och aluminium? Finns det belägg?

Det har genomförts studier kring teorin och enligt mig, så visar de att det finns en koppling. Att alla dessa ämnen påverkas oss och skapar en stor mängd sjukdomar är väldigt tydligt i många sammanhang. Anledningen till att det inte finns forskning i större utsträckning, beror på att utvecklingen har gått så pass fort, så ingen forskning har kunnat genomföras ännu. Det är också ett ganska ointressant område för forskning eftersom många tjänar pengar på att dessa ingredienser kan användas. Det är oerhört mycket mer kostsamt om de blir tvungna att byta ut ingredienserna till naturliga och ekologiska sådana. Men desto mer efterfrågat det blir, desto större marknad för både forskning och bra produkter.


7. Hur kan man vara säker på ifall produkterna innehåller aluminium eller inte?

De flesta producenter som tillverkar produkter utan alkohol och aluminium anger också detta på förpackningen. Det är ett stort skäl för dem att kunna sälja sina produkter, så det är ganska osannolikt att de skulle välja att inte ange det. Idag finns dessutom många märken som har gjort det till sin nisch att ha produkter helt fria från tillsatser. Tänk dock på att det inte alltid anges om produkten innehåller ftalater. Kontakta tillverkaren och ställ frågan till dem, för att  vara helt säker. De mest sålda och billiga märken som finns på marknaden innehåller oftast billigare ingredienser, vilket tyvärr inte är positivt i detta sammanhang.
 
8. Vet du om det finns någon statistik kring användandet av deodorant i Sverige idag? Män och kvinnor? Varifrån kommer de siffrorna?

Jag har en siffra på att 89% av Sveriges kvinnor använder deodorant dagligen, men det är nog ingen som genomfört en noggrann studie på detta, återigen eftersom det inte finns ekonomi i att bevisa att en stor industri är hälsovådlig. Tandkräm med flour är ett bra exempel på det, eftersom flour är ett känt nervgift, men används trots det. Att det stärker tänderna är sannolikt rätt, men det påpekas sällan att det passerar ut i blodet via munhålans slemhinna och kan tillföras kroppen via den tandkräm som du sväljer. Väl ute i kroppen, så skapar det sköldkörtelproblem när det tar över platsen från jodatomerna.

Sköldkörtelhormonet blir då ett hormon som ser riktigt för kroppen men som innehåller tyrosin tillsammans med 3 eller 4 flouratomer, istället för tyrosin med 3 eller 4 jodatomer (T3 eller T4). Visst minskar aluminium möjligheten att svettas och flouret stärker tänderna, men det är nästan som att säga att du kan börja röka för att minska i vikt. Att rökningen skapar ohälsoproblem är så erkänt, så det är inget alternativ, såsom det inte heller borde vara med kemikalier. Desto mer vi mixtrar med våra kroppar, desto mer problem kommer vi att få. Varken kroppen eller naturen har förmågan att återställa all den oreda som alla dessa tillsatser ställer till med.

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.skoldkortel.info
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz